Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

28 evakuert etter flere steinras på Lovund

Politiet frykter at rasene kan nå boligområde.

HER RASER FJELLET:  Bildet viser siste del av et større ras som gikk fra Lovundfjellet litt etter klokka 19 torsdag kveld. MMS-foto: Kristoffer Vestå
HER RASER FJELLET: Bildet viser siste del av et større ras som gikk fra Lovundfjellet litt etter klokka 19 torsdag kveld. MMS-foto: Kristoffer Vestå Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): 28 personer fra ti-tolv husstander er sent torsdag kveld evakuert på øya Lovund på Helgeland i Nordland etter flere steinras.

- Evakueringen ble iverksatt av lensmannen litt før klokken 23. Da hadde det gått to-tre større ras fra Lovundfjellet og ned på sørsiden av øya, sier operasjonsleder Egil Pettersen i Helgeland politidistrikt til Dagbladet.no.

Ingen er imidlertid blitt skadd og det er heller ikke meldt om skade på hus.

Store stein
Kristoffer Vestå er en av dem som er evakuert i kveld. Han var ute på verandaen da et av rasene gikk mellom klokka 19-19.30 torsdag kveld.

- Vi er vant til at det går småras i fjellet på våren og på denne tiden av året, men ikke med så store steiner som dette. De største jeg så var 1-2 meter i diameter og hoppet nedover. Du hørte det godt, forteller han.

Siden han dro på jobb på kvelden foregikk evakueringen for hans vedkommende ved at han fikk en telefon om at han måtte finne seg et annet sted å sove i natt.

- Det er ikke noe problem for meg. Men heldigvis var samboeren og ungene bortreist, sier han.

Raser fortatt
- Fjellet der er veldig bratt og vi er redd for at steinrasene vil komme helt ned, men foreløpig har ikke det skjedd. Mange har blitt redde av dette, men vi har heldigvis fått dem unna. Fortsatt hører man at det raser enkelte steiner. Nå venter vi på dagslyset for å få oversikt over omfanget, opplyser operasjonslederen.

De evakuerte har for det meste tatt inn hos kjente. Noen er også innlosjert på hotell. Skolen på øya er også lokalisert i det rastruede området og holdes steng i morgen, opplyser operasjonsleder.

- Kommunen og lensmannen er på stedet. En geolog vil undersøke raset i morgen, sier Pettersen.

Lensmannen evaluerer fortløpende om det er behov for å evakuere flere.

Første ras onsdag
Lovund ligger i Lurøy kommune i Nordland og har cirka 380 innbyggere.

 Ifølge Rana Blad gikk det også et ras i området onsdag.

- Før dette har det ifølge lensmann ikke vært ras der på mange år, sier operasjonslederen. Det har vært dårlig vær og mye nedbør i området i lang tid, men det er uvisst om dette har vært medvirkende årsak til rasene.

I tillegg til de større rasene, høres det stadig lyden av mindre ras i fjellsiden, ifølge politiet.

• Har du opplysninger eller bilder fra hendelsen. Kontakt oss her:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media