Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

28 flyplasser ikke sikkerhetssjekket

Sikkerheten ved 28 av landets flyplasser har ikke blitt inspisert av Luftfartstilsynet siden terroranslaget mot USA i 2001.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved de 22 flyplassene som er inspisert, er det funnet 95 avvik og merknader til sikkerheten.

Store norske flyplasser med utenlandstrafikk, som Værnes i Trondheim, Tromsø, Bodø og Ålesund, har ikke blitt inspisert av Luftfartstilsynet siden terroren i USA 11. september 2001.

På tross av at terrorister klarte å kapre fire fly i USA, har norske myndigheter ikke inspisert sikkerhetsnivået på over halvparten av de norske flyplassene.

Totalt taushetsbelagt

Hvilke avvik som er funnet på de 22 flyplassene, er totalt taushetsbelagt. Begrunnelsen er at terrorister ikke skal kunne benytte seg av denne informasjonen.

Ifølge flyplassikkerhetsekspertene i Yates Consulting i England er det flere forskjellige forhold som oppdages ved inspeksjoner:Våpen som føres gjennom sikkerhetskontrollen blir ikke oppdaget.Det er manglende adgangskontroll på flyplassområdet.Manglende kontroll med ansatte som beveger seg inn og ut av flyplassen.Sikkerhetspersonell mangler opplæring eller kunnskap om hvordan jobben skal utføres.

Inspeksjonene utføres blant annet ved uanmeldte tester av sikkerheten på flyplassene.

Det er operatørene av den enkelte flyplass som har ansvaret for gjennomføringen av sikkerhetskontrollene. Luftfartstilsynets oppgave er å utvikle regelverk og å føre tilsyn med at operatørene etterlever kravene.

Det er funnet i snitt 4,3 sikkerhetsavvik per flyplass som er inspisert, og avvik er identifisert på samtlige inspiserte lufthavner.

Lufthavnene i Kristiansand og Molde har flest avvik, med 10 hver. På Oslo Lufthavn Gardermoen er det funnet ni avvik på to inspeksjoner.

Mangler bemanning

Ifølge tilsynet er det ressursmangel som er grunnen til at de ikke har inspisert alle flyplassene.

- Vi har ikke bemanning til å inspisere alle flyplassene hvert år. Vi legger opp til å inspisere alle flyplassene med utenlandstrafikk i år, sier underdirektør Bjørg Ulset ved Luftfartstilsynet.

- Jeg vil presisere at alle flyplasser inspiseres minst to ganger i en femårs periode, og at dermed alle flyplasser har blitt inspisert minst én gang siden opprettelsen av Luftfartstilsynet i 2000. Flyplasser med utenlandstrafikk inspiseres som regel oftere, sier Ulset.

Hun mener sikkerhetsnivået på norske flyplasser er meget godt.

Luftfartskilder Dagbladet har snakket med, tror at det i forbindelse med flyttingen av tilsynet er en fare for at det vil bli enda færre ressurser til inspeksjoner i tida som kommer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media