28 skadd i narko-opptøyer

SLOTTSPARKEN (Dagbladet): Det som i utgangspunktet skulle være en rolig hasj-demonstrasjon i Oslo utviklet seg i ettermiddag til å bli et blodig gateslag med politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

18 politifolk og ti demonstranter ble skadd, opplyser Oslo legevakt til Dagbladet ved 23-tida i kveld.

Nærmere 1000 demonstranter braket i ettermiddag sammen med politiet under den såkalte «Millennium Marijuana March 2000». Den i utgangspunktet lovlige demonstrasjonen begynte på sjøsiden av Rådhuset ved 15-tiden. Allerede etter 15 minutter ble den første personen pågrepet for ulovlig besittelse av narkotika. Med politiekskorte både foran og bak demonstrasjonstoget, marsjerte folkemengden mot Nisseberget i Slottsparken, det gamle tilholdsstedet for Oslo hasjrøykere.

Blokkerte

Da marsjen kom til Slottsplassen ved 16-tida, gikk to sivile spanere inn i mengden for å arrestere en 17 år gammel hasjrøyker. Flere demontranter blokkerte politibilen unggutten var plassert i.

De satte seg ned foran politibilen, for å hindre at den pågrepne ble kjørt bort av politiet. Situasjonen forverret seg, og det tok helt av da opprørspolitiet prøvde å holde demonstrantene borte fra bilen.

Tåregass

Kampene mellom demontranter og politi med køller og skjold, bølget fram og tilbake i området rundt Slottet. En av demonstrantene hoppet opp og sparket inn ruta på politibilen. Det haglet med steiner og flasker, og politiet måtte trekke seg tilbake.

Politiet måtte til slutt løpe fra de 500 demonstrantene, og prøvde etter hvert å stanse mengden ved å bruke tåregass.

Da politiet var jaget opp til Kunstnernes Hus, dro folkemengden tilbake til Nisseberget. Der hadde politiet etterlatt en politibil, som fikk hard medfart av demonstrantene.

Så dro demonstrantene tilbake til Nisseberget, der det ble røyket hasj og marihuana åpenlyst, mens to politibetjenter på hest sto noen hundre meter unna og så på.

Skarpladd våpen

19 politifolk ble skadd i opptøyene. 12 demonstranter er pågrepet. De fleste ble tatt for besittelse av narkotika, mens noen få ble på grunn av bråket. En av de pågrepne skal ha båret et skarpladd våpen.

- Dette skulle være en fredelig demontrasjon. Politiet valgte å gå inn og skape konflikt gjennom vilkårlige arrestasjoner. Med en gang politiet begynner å slå folk er det klart ting utvikler seg, sier Thomas Heiersted, pressetalsmann i NORMAL, som sto bak marsjen.

- Det blir ny marsj neste år. Det er helt sikker, sier han.

Demonstrasjonen begynte å løse seg opp ved 18.15-tiden.

Nisseberget ble renset for hasjrøykere og -selgere etter initiativ fra avdøde kong Olav tidlig på 80-tallet.