28 topphemmelige sider røper sannheten om Saudi-Arabias rolle under 11. september-terroren. Nå kan innholdet endelig bli kjent

Historien om en moské, to terrorister og noen vennetjenester i Los Angeles.

TERRORLEDEREN: At enkeltpersoner fra Saudi-Arabia var involvert er hevet over enhver tvil; Osama bin Laden selv var født i landet, og sønn av en saudisk forretningsmann. Spørsmålet nå er hvilken rolle myndighetene selv hadde - hvis noen. Foto: NTB scanpix
TERRORLEDEREN: At enkeltpersoner fra Saudi-Arabia var involvert er hevet over enhver tvil; Osama bin Laden selv var født i landet, og sønn av en saudisk forretningsmann. Spørsmålet nå er hvilken rolle myndighetene selv hadde - hvis noen. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Hvilken rolle hadde Saudi-Arabia i terrorangrepene 11. september 2001? Hadde de egentlig noen rolle i det hele tatt?

De spørsmålene har blitt aktualisert den siste tida.Det har kommet stadig nye krav - fra politikere, såvel som pårørende og politifolk, om å offentliggjøre 28 sider fra en granskningsrapport forfattet for kongressen i 2002. Disse 28 sidene hevdes å omhandle Saudi-Arabias påståtte rolle i det grufulle terrorangrepet. Både hos New York Times, CNN og nyhetsbyrået AP graves det i innholdet.Historien går tilbake til et avhør som fant sted i Riyadh i Saudi-Arabia i februar 2004. Der avhørte to amerikanske etterforskere en mann ved navn Fahad al-Thumairy. Han jobbet for saudiske konsulærmyndigheter i Los Angeles, og han var imam i en moske der to av 9/11-terroristene gikk.

Etterforskernes tese var ifølge New York Times at de via al-Thumairy kunne knytte saudiske myndigheter tettere til terrorangrepene som rystet verden. Noe som, selvsagt, ville vært en skandale av enorme dimensjoner - tross langvarig kritikk for en rekke menneskerettighetsbrudd og streng praktisering av salafistisk islam, er Saudi-Arabia en av USAs viktigste allierte i Midtøsten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer