TERRORLEDEREN: At enkeltpersoner fra Saudi-Arabia var involvert er hevet over enhver tvil; Osama bin Laden selv var født i landet, og sønn av en saudisk forretningsmann. Spørsmålet nå er hvilken rolle myndighetene selv hadde - hvis noen. Foto: NTB scanpix
TERRORLEDEREN: At enkeltpersoner fra Saudi-Arabia var involvert er hevet over enhver tvil; Osama bin Laden selv var født i landet, og sønn av en saudisk forretningsmann. Spørsmålet nå er hvilken rolle myndighetene selv hadde - hvis noen. Foto: NTB scanpixVis mer

28 topphemmelige sider røper sannheten om Saudi-Arabias rolle under 11. september-terroren. Nå kan innholdet endelig bli kjent

Historien om en moské, to terrorister og noen vennetjenester i Los Angeles.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hvilken rolle hadde Saudi-Arabia i terrorangrepene 11. september 2001? Hadde de egentlig noen rolle i det hele tatt?

De spørsmålene har blitt aktualisert den siste tida.

Det har kommet stadig nye krav - fra politikere, såvel som pårørende og politifolk, om å offentliggjøre 28 sider fra en granskningsrapport forfattet for kongressen i 2002. Disse 28 sidene hevdes å omhandle Saudi-Arabias påståtte rolle i det grufulle terrorangrepet. Både hos New York Times, CNN og nyhetsbyrået AP graves det i innholdet.

Historien går tilbake til et avhør som fant sted i Riyadh i Saudi-Arabia i februar 2004. Der avhørte to amerikanske etterforskere en mann ved navn Fahad al-Thumairy. Han jobbet for saudiske konsulærmyndigheter i Los Angeles, og han var imam i en moske der to av 9/11-terroristene gikk.

Etterforskernes tese var ifølge New York Times at de via al-Thumairy kunne knytte saudiske myndigheter tettere til terrorangrepene som rystet verden. Noe som, selvsagt, ville vært en skandale av enorme dimensjoner - tross langvarig kritikk for en rekke menneskerettighetsbrudd og streng praktisering av salafistisk islam, er Saudi-Arabia en av USAs viktigste allierte i Midtøsten.

Over totalt fire timer med avhør, fordelt på to seanser, nektet al-Thumairy alt. Etterforskerne mente riktignok at han løy, men kom ingen vei - og det har aldri blitt bevist at verken han eller Saudi-Arabia hadde noe med terroren å gjøre.

Konspirasjoner

Som rundt andre store tragedier i moderne historie, drapet på John F. Kennedy er bare et eksempel, har konspiratorikere hatt nok av tråder å spinne på rundt 11. september-tragedien. Nettet flommer over av visvas-påstander om at den ene eller andre parten var involvert; det være seg amerikanske jøder, eller amerikanske myndigheter selv. At enkeltpersoner fra Saudi-Arabia var involvert er hevet over enhver tvil; Osama bin Laden selv var født i landet, og sønn av en saudisk forretningsmann. Spørsmålet nå er hvilken rolle myndighetene selv hadde - hvis noen.

CIA-sjef John O. Brennan støtter kravet om at de 28 sidene offentliggjøres. Han har forsøkt å avdramatisere innholdet i dem.

- Folk må ikke tolke de 28 sidene som noe bevis på at Saudi-Arabia var innblandet, sa Brennan i et intervju med den saudiskeide TV-kanalen Al Arabiya.

Han oppsummerte bevisbyrden etter tragedien slik:

- Etterforskningen har vist at 11. september var forårsaket av al-Qaida, bin Laden og den slags folk.

STØTTER OFFENTLIGGJØRING: CIA-sjef John Brennan - som har forsøkt å avdramatisere innholdet i de 28 sidene. Foto: Getty / NTB scanpix
STØTTER OFFENTLIGGJØRING: CIA-sjef John Brennan - som har forsøkt å avdramatisere innholdet i de 28 sidene. Foto: Getty / NTB scanpix Vis mer

Kom til USA

Kilder som burde kjenne saken godt mener imidlertid at sannheten ikke er fullt så enkel.
Etterforsker Richard L. Lambert, som var ansvarlig for granskningen av terroristenes kontakter i USA, sier det slik:

- Det er en av de sakene der det er fryktelig mange tilfeldigheter.

Saudi-Arabias kong Abdullah satt nok aldri i palasset sitt og befalte at terroren skulle finne sted. Men det er på det rene at to av 11. september-terroristene hadde tett kontakt med minst to ansatte hos saudiarabiske myndigheter i USA.

Nawaf al-Hazmi og Khalid al-Mihdhar var seinere med på å styrte American Airlines' rute 77 inn i Pentagon. De to ankom Los Angeles 15. januar 2000. Det var nettopp al-Thumairy som sørget for at de fikk forpleining og praktisk hjelp under tiden i USA, fram til terrorangrepet. De to snakket ikke engelsk, og måtte ha hjelp til en rekke praktiske gjøremål. Al-Thumairy sørget for at dette kom i stand.

FIKK HJELP: Terroristene Khalid al-Midhar (t.v.) og Nawaf al-Hazmi. Foto: Wikimedia Commons
FIKK HJELP: Terroristene Khalid al-Midhar (t.v.) og Nawaf al-Hazmi. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Punget ut

Gjennom al-Thumairy møtte de to også Omar al-Bayoumi, som jobbet for saudiske luftfartsmyndigheter. Møtet skal ha funnet sted i moskeen der Thumairy var imam. Thumairy selv forklarte i avhør at dette bare var en tilfeldighet. Det tror ikke FBI på, ifølge New York Times.

Saudi-Arabia har gjort det krystallklart at Bayoumi ikke jobbet for dem. FBI var ikke enig - de mente, ifølge etterforskningsmateriale som ble frigitt nylig, at det var mulig han var en agent for Saudi-Arabias regjering, og at han kan ha rapportert til saudiarabiske tjenestemenn.

Bayoumi hjalp de to framtidige terroristene å skaffe seg en leilighet i San Diego - i blokka der han selv bodde. Han undertegnet selv på leieavtalen, og la ut for depositumet og den første månedsleia.

- De snakket ikke engelsk, og trengte hjelp, påpeker han selv - og nekter enhver befatning med terrorplanene.

Kritisk viktighet

- Jeg har lest disse sidene. Jeg kan si at, selv om offentliggjøring ikke vil skade nasjonens sikkerhet, er innholdet av kritisk viktighet når vi skal planlegge vår framtidige utenrikspolitikk, sier den republikanske senatoren Walter Jones fra Nord-Carolina, ifølge AP.

Trolig vil president Barack Obama offentliggjøre i hvert fall store deler av de 28 sidene.

Nylig vedtok også Senatet en ny lov som gjør det lettere for pårørende etter terrorangrepene å saksøke Saudi-Arabia.

Om det er grunn til det, vet vi trolig ikke før innholdet i de 28 sidene blir kjent.