Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

280 Ullevål-ansatte i karantene

Ullevål sykehus iverksetter en rekke tiltak etter spredning av coronavirus. Blant annet begrenser de besøk for enkelte pasienter.

HOLDT PRESSEKONFERANSE: Bjørn Atle Bjørnbeth, administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus, delte tirsdag siste nytt om situasjonen ved Ullevål sykehus. Her avbildet søndag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HOLDT PRESSEKONFERANSE: Bjørn Atle Bjørnbeth, administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus, delte tirsdag siste nytt om situasjonen ved Ullevål sykehus. Her avbildet søndag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Tirsdag formiddag ble det kjent at en sjette ansatt ved øyeavdelingen ved Ullevål sykehus er smittet med viruset covid-19.

I ettermiddag la sykehuset fram siste nytt om coronaviruset.

- Det er ingen nye smittetilfeller gjennom dagen i dag, sier administrerende direktør ved Oslo universitetssykehus, Bjørn Atle Bjørnbeth.

130 ansatte ved øyeavdelingen, og til sammen 280 ansatte ved sykehuset, er i karantene.

- Alle skjønner at det er et betydelig antall, sier Bjørnbeth.

Begrenser besøk

Til Dagbladet sier sykehusdirektøren at de har innført en rekke tiltak for å begrense spredningen av virussmitten.

Blant disse er å sette 280 ansatte i karantene.

- I tillegg reduserer vi driften ved øyeavdelingen til et absolutt minimum, i og med at det er stedet som har vært nærmest et slags arnested for denne smitten. Det er viktig å kjøre driften der så langt ned det er forsvarlig å gjøre.

Bjørnbeth sier videre at de innfører kontroll ved besøk til sykehuset, og at de begrenser besøkene for enkelte pasienter.

- De som nå kommer for å besøke pasienter på sykehuset blir alle spurt om de har hatt opphold i det vi kaller smitteområder. Hvis det er slik at pasienter av andre årsaker er underlagt smitteregime, er det sterke begrensninger på besøket. Vi er nødt til å rasjonere med smittevernutstyr.

VASKER DU RIKTIG?: De fleste nordmenn sluntrer unna med dette viktigste enkelttiltaket for god helse. Seniorrådgiver Nina Sorknes ved Folkehelseinstituttet viser deg hvordan vasken skal gjøres. Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Har kriseplan

- Har dere krisetiltak på plass ved spredning til andre avdelinger?

- Ja, det har vi. Vi har planer for å håndtere et langt høyere antall intensivpasienter. Det vil også være snakk om å redusere planlagt virksomhet for å kunne ha plass til en eskalerende situasjon. Der er vi heldigvis ikke nå.

Av de 280 ansatte i karantene, er 150 personer ikke tilhørende i øyeavdelingen ved sykehuset. Disse er i karantene av forskjellige årsaker, utdyper Bjørnbeth:

Enkelte har hatt kontakt med ansatte på øyeavdelingen.

- Men langt de fleste har vært på reise, og kommer tilbake til Norge enten fra vinterferie eller fra møter eller kongresser i det vi kaller for smitteområder.

FENGENDE: Helsevesenet i Vietnam har publisert en musikkvideo, i håp om å spre bevissthet rundt coronaviruset. Reporter: Christian Wehus. Video: Helsevesenet i Vietnam. Vis mer

Ikke kontroll

Også 27 studenter som har hatt utdanning ved øyeavdelingen på Ullevål er satt i karantene, skriver NTB.

150 ansatte har testet negativt på coronavirus-smitte. 115 av disse er ansatte ved øyeavdelingen.

- Vil antallet personer i karantene øke?

- Det er vanskelig å si. Det dummeste å si her jeg står er å si at vi har kontroll på smittesituasjonen. Det må vi ta fra dag til dag. Det vil trolig øke noe, men ikke så bratt, sier Bjørnbeth, som legger til at antallet trolig vil øke noe, men ikke så bratt som vi har sett de siste dagene.

- Vil det si at dere ikke har kontroll på smittesituasjonen?

- Det er det ingen som har.

REISEFØLGE: I Drammen har to personer som har vært på ferie i Nord-Italia fått påvist coronasmitte. Reisefølget var på 12 personer og alle er nå i karantene. Video. NTB Scanpix Vis mer

Normal drift på andre avdelinger

Bjørnbeth opplyser at det er opprettet samarbeid med øyeavdelinger ved andre sykehus i landsdelen, slik at pasienter kan få behandling der.

Alle med avtaler i nær framtid vil bli kontaktet.

186 pasienter, som har vært innom avdelingen i løpet av forrige uke, er alle satt i karantene.

Avdelingen behandler cirka 1700 pasienter per uke, opplyser Bjørnbeth.

- Vi håndterer hos oss fremdeles øyeblikkelig hjelp, sier direktøren, som viser til Blindeforbundets bekymring som ble uttrykt tirsdag.

Bjørnbeth understreker følgende:

- Driften ved sykehusets andre avdelinger går som normalt.

På jobb etter Italia-reise

Mandag kveld opplyste Ullevål sykehus at 110 av 311 ansatte ved øyeavdelingen var satt i karantene.

Avdelingen kan derfor bare prioritere pasienter som har behov for øyeblikkelig hjelp, i tillegg til å gjennomføre noen få andre oppdrag for å hindre synstap.

Det var fredag at Ullevål meldte at en av deres ansatte hadde ankommet Norge fra Nord-Italia forrige helg. Vedkommende gikk på jobb mandag, men opplevde symptomer på smitte natt til tirsdag.

Den ansatte varslet sykehuset, som ikke fant det nødvendig å teste legen – en avgjørelse sykehuset siden har erkjent var uheldig.

Hele Norges coronakart