282 døde av narko­misbruk i fjor

Nye tall fra Folkehelseinstituttet.

SPRØYTEMISBRUK: Bak det totale antallet narkodødsfall ligger bl.a. at sprøytemisbrukerne er en aldrende gruppe, som dermed har større risiko for å dø. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SPRØYTEMISBRUK: Bak det totale antallet narkodødsfall ligger bl.a. at sprøytemisbrukerne er en aldrende gruppe, som dermed har større risiko for å dø. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I Norge var det 282 såkalte narkotikautløste dødsfall i 2016. Det viser nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) som ble lagt fram klokka 07.00 i dag, i dødsårsakregisteret.

Tallene har vært rimelig stabile i perioden 2012-16, både på nasjonalt og regionalt plan, med en liten nedgang fra 289 dødsfall i 2015.

De aller fleste narkodødsfallene skyldes forgiftningsulykker (210), etterfulgt av selvmord med narkotika (44). Deretter følger psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser som følge av rusmiddelbruk (18).

Aldrende sprøytemisbrukere

Ellen Johanna Amundsen, dr.philos. og cand.real. med epidemiologi innen rusmiddelbruk som spesialfelt, har samme oppfatning av hovedtendensene.

- Vi har hatt et relativt jevnt antall narkorelaterte dødsfall de siste åra, selv om vi hadde en liten økning i 2014/15. Nedgangen på sju dødsfall fra 2015 til 2016 var minimal, sier Amundsen til Dagbladet.

- Hva ligger bak dødsfallene?

- Det er flere årsaker:

  • For det første er de sprøytenarkomane en aldrende gruppe; rekrutteringen går ned. Denne stadig eldre gruppen har dårligere allmenntilstand, hvilket øker risikoen for å dø.
  • De narkomane bruker gjerne flere stoffer samtidig; de som dør, har gjerne fire-fem ulike stoffer i blodet. Blandingsmisbruket øker også risikoen.
  • Hvis man slutter en periode, men så vender tilbake til misbruket - typisk etter et avrusnings- eller fengselsopphold - har man lavere toleranse for stoffene og dermed høyere risiko for å dø ved at man feildoserer.

Høyt tall

Amundsen beskriver tallet på narkodødsfall i Norge som «altfor høyt», men:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer