282 døde av narko­misbruk i fjor

Nye tall fra Folkehelseinstituttet.

SPRØYTEMISBRUK: Bak det totale antallet narkodødsfall ligger bl.a. at sprøytemisbrukerne er en aldrende gruppe, som dermed har større risiko for å dø. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SPRØYTEMISBRUK: Bak det totale antallet narkodødsfall ligger bl.a. at sprøytemisbrukerne er en aldrende gruppe, som dermed har større risiko for å dø. Foto: Shutterstock / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Norge var det 282 såkalte narkotikautløste dødsfall i 2016. Det viser nye tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) som ble lagt fram klokka 07.00 i dag, i dødsårsakregisteret.

Tallene har vært rimelig stabile i perioden 2012-16, både på nasjonalt og regionalt plan, med en liten nedgang fra 289 dødsfall i 2015.

De aller fleste narkodødsfallene skyldes forgiftningsulykker (210), etterfulgt av selvmord med narkotika (44). Deretter følger psykiske lidelser og atferdsforstyrrelser som følge av rusmiddelbruk (18).

Aldrende sprøytemisbrukere

Ellen Johanna Amundsen, dr.philos. og cand.real. med epidemiologi innen rusmiddelbruk som spesialfelt, har samme oppfatning av hovedtendensene.

- Vi har hatt et relativt jevnt antall narkorelaterte dødsfall de siste åra, selv om vi hadde en liten økning i 2014/15. Nedgangen på sju dødsfall fra 2015 til 2016 var minimal, sier Amundsen til Dagbladet.

- Hva ligger bak dødsfallene?

- Det er flere årsaker:

FORSKER: Ellen Johanna Amundsen, forsker ved FHI. foto: FHI
FORSKER: Ellen Johanna Amundsen, forsker ved FHI. foto: FHI Vis mer
  • For det første er de sprøytenarkomane en aldrende gruppe; rekrutteringen går ned. Denne stadig eldre gruppen har dårligere allmenntilstand, hvilket øker risikoen for å dø.
  • De narkomane bruker gjerne flere stoffer samtidig; de som dør, har gjerne fire-fem ulike stoffer i blodet. Blandingsmisbruket øker også risikoen.
  • Hvis man slutter en periode, men så vender tilbake til misbruket - typisk etter et avrusnings- eller fengselsopphold - har man lavere toleranse for stoffene og dermed høyere risiko for å dø ved at man feildoserer.

Høyt tall

Amundsen beskriver tallet på narkodødsfall i Norge som «altfor høyt», men:

- Vi ligger høyt, men ikke på topp; antallet narkodødsfall er høyt i hele Nord-Europa. Så må det også tas hensyn til at det er usikkerhet i tallene, og at ikke alle land er like flinke som de skandinaviske landene til å føre statistikk; da Sverige skjerpet sine rutiner for registrering, kom de dårligere ut.

Forskeren peker på ett gledelig funn:

- Mens bruken av såkalte fentanyler (en type stoffer i opioidgruppen, syntetisk smertestillende medikamenter, red.anm.) har vokst i land som USA og Sverige, har det ikke slått til her hjemme ennå; vi har bare fire registrerte dødsfall det siste året, sier Amundsen.

De nye tallene viser for øvrig at også antallet dødsfall som skyldes alkoholbruk, har ligget stabilt de siste åra - 336 i 2016, mot 352 året før. De fleste dør av alkoholisk leversykdom (140) eller psykiske lidelser og atferdforstyrrelser som følge av misbruket (135).