285000 sterilisert

Rundt 283500 fattige peruvianere ble sterilisert uten å vite om det eller i bytte med penger eller mat. Det skjedde under den skandaliserte og avsatte presidenten Alberto Fujimori mellom 1996 og 2000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fujimori og hans tre helseministrer i perioden risikerer tiltale for folkemord.

Dette opplyste Perus helseminister Fernando Carbone i ei melding tirsdag om helseprogrammet som ble kalt Frivillig kirurgisk befruktningshindring. Programmet satte opp tallmessige mål for sterilisering, med kvoter som man skulle oppnå i hver landsdel. Framfor alt kvinner ble sterilisert, og pasientene - eller ofrene - fikk ikke vite om følgene eller at operasjonen er ugjenkallelig.

Presset med løfter

Ofte ble ofrene presset til å operere seg med løfte om matvarer eller penger til gjengjeld. I noen tilfeller utnyttet legene at pasienter trengte kirurgiske inngrep for andre sjukdommer eller skader for å sterilisere dem.

Ofte ble inngrepene utført under helsefarlige forhold. Flere kvinner døde under operasjonene, ifølge helseminister Carbone.

Dette skjedde først og fremst blant de fattige i Peru, det vil si andinske indianere, de quechua- og aymaratalende etterkommerne etter inkariket.

Statsråd Carbone sier han har skriftlige dokumenter skrevet av Fujimori hvor han gir ordre om denne praksisen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer