29-åring jakter pedofile på nett

En 29-årig Tromsømann har spesialisert seg på å avsløre menn som søker kontakt med unge jenter på nett.

JAKTER: En 29-åring fra Tromsø hevder til Bladet Tromsø at han har avslørt flere pedofile på norges største nettsamfunn Nettby de siste åra. Foto: Espen Røst
JAKTER: En 29-åring fra Tromsø hevder til Bladet Tromsø at han har avslørt flere pedofile på norges største nettsamfunn Nettby de siste åra. Foto: Espen RøstVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Mannen startet jakten på pedofile menn for 7-8 år siden, og hevder i et anonymt intervju med  Bladet Tromsø at 25-30 menn så langt har gått i fella.

Skumle hensikter Tromsømannen forteller til avisa at han opererer på chattekanalen Nettby, og hevder nettstedet er en boltreplass for menn med skumle hensikter.

- Så langt er det ingen som har utdypet ønske om samleie. Men de vil ta på og se på. Enkelte er også konkrete og snakker om oralsex, deretter kommer de inn på penger og vil avtale møte. Når det skjer, avslører jeg at de ikke står overfor en 12-årig jente, hevder han til avisa.

Kjent problemstilling Nettbyleder Rune Røsten sier til Dagbladet at dette er en kjent problemstilling.

- Vi samarbeider tett med Kripos og følger de anbefalingene de gir, forteller han.
- Kripos overvåker også Nettby. Det er sånn at for å opprette en profil på Nettby må man registrere seg med mobilnummer,
på den måten har vi sikker identitet på alle våre brukere, sier han.

Røsten sier at det er umulig å overvåke all kommunikasjon.
- Om noen får ufine meldinger, kan de bare kontakte en av våre "byvakter", sier han.

Truende Tromsømannen forteller at mange menn oppgir både navn og mobiltelefonnummer når de chatter.

- De jeg avslører, vet jeg alt om, hevder den 29-årige tromsømannen til avisa.

- Når jeg gjør dem kjent med hvem de egentlig står overfor, blir mange både desperate og truende. Samtidig vet de at jeg kan avsløre aktiviteten og legge livet deres i grus, sier han.

Mannen hevder at mange av de han chatter med er gift og har barn.

- Samtlige må leve med faren for å bli avslørt. Det verste for dem er at de ikke har kontroll over situasjonen.  Det gjør at de stopper sin tvilsomme aktivitet og holder seg unna tastaturet, sier 29-åringen til Bladet Tromsø.

Privat Borgervern Politimester Truls Fyhn i Troms Politidistrikt sier til Dagbladet at om man skulle komme over denne type aktivitet på nettsamfunn bør man føle seg forpliktet til å varsle politiet.

- Dette er jo privat borgervern på nett, og det har vi overhodet ingen sans for. Det er ikke opptil privatpersoner å ta tak i denne type problemer. Det er overhodet ingen som har bedt om privatdetektiver på nett, sier han

Fyhn sier Tromsøpolitiet så langt ikke har noen kjennskap til hvem den 29-årige Tromsømannen er.
-Først må vi skaffe oss oversikt over sakskomplekset, så vil vi se om foretar oss noe i forhold til vedkommende etter det, sier han.

Virkningsfullt Tromsømannen er klar over at de han avslører, er potensielle overgripere.

- At de må leve med frykten, er mer virkningsfullt enn en politianmeldelse sier 29-åringen til avisa.