29-åring pågrepet etter trehusbrann

Stavanger: Politiet tror brannen i trehusbebyggelsen i Stavanger natt til lørdag ble påsatt. En 29-åring som ble pågrepet under selve brannen, er siktet i saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi tok ham med oss for å sjekke ham ut. Men etter hvert som avhøret skred fram, bestemte vi oss for å sikte ham, sier avdelingssjef Ernst Rossebø ved Stavanger politidistrikt.

Politiet tror brannen startet i en søppelcontainer, og venter på at tekniske undersøkelser skal bekrefte mistanken.

Politiet vil foreløpig ikke spekulere i om den eventuelle gjerningsmannen var inspirert av den store brannen i trehusbebyggelsen i svenske Jönköping forrige søndag.

- Det er visst høysesong for brann i trebygninger, sukker avdelingsdirektør Sjur Helseth hos Riksantikvaren.

Vindstille

- Det er for tidlig med slike spekulasjoner, men det er en allment akseptert sannhet at branner har en smitteeffekt. Er det mye branner i mediene, så blir det også flere branner, sier Helseth til NTB.

Også et trehus i Kragerø brant i natt, men politiet vet ennå ikke noe om brannårsaken.

13 personer ble evakuert etter at brannen brøt ut i Stavangers trehusbebyggelse. Godt vær og iherdig innsats fra brannmannskapene hindret en storbrann.

- Lykkeligvis var det helt vindstille, så det gikk bra, sier operativ uteleder Idar Gåre ved Stavanger politidistrikt til NTB.

Brannen brøt ut i 2.20-tiden i det såkalte Sjømannshjemmet, et kommunalt eldrehjem, i Øvre Strandgate i Stavanger. Fløyen som brant har store innvendige skader, mens husene rundt slapp unna med røyk- og vannskader.

Riksantikvaren

Forrige helg gikk verdier for millioner opp i røyk da et helt kvartal med trehus fra 1600- og 1700-tallet ble totalskadd i en brann i trehusbebyggelsen i Jönköping i Sverige.

- Spørsmålet er ikke om, men når det samme skjer i Norge, sa Sjur Helseth hos Riksantikvaren til Aftenposten etter den brannen.

Riksantikvaren har regnet ut at det vil koste rundt 70 millioner kroner å sikre 12 norske trehusbyer, blant annet i Stavanger.

- Brannene i Stavanger og Kragerø styrker argumentene for at det haster med å bevilge penger til sikring av trehusbebyggelser. Noe av det viktigste er nettopp at søppelcontainere har riktig utforming og plassering. Mange kommuner har ennå ikke ordnet opp i dette, men jeg vet ikke om det gjelder Stavanger, sier Helseth til NTB.

(NTB-Øyvind Søtvik Rekstad)