DRAP: Det var på denne bensinstasjonen på Ensjø i Oslo at drapet skjedde i august 2012.  Foto:Nina Hansen / Dagbladet
DRAP: Det var på denne bensinstasjonen på Ensjø i Oslo at drapet skjedde i august 2012. Foto:Nina Hansen / DagbladetVis mer

29-åring som mistenkes for å ha bestilt drap i Oslo er pågrepet i Dubai

Ensjø-drapet i 2012.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 29 år gammel mann er pågrepet i Dubai, mistenkt for å ha bestilt en leiemorder som drepte Aqeel Shazad (31) i Oslo i 2012, melder VG.

- Han er siktet for overlagt drap og overlagt drapsforsøk eller medvirkning til dette. Vi har gjennomført en omfattende etterforskning i saken, men etterforskningen ikke er ferdig. Vi ønsker ikke å gå inn på hvilken rolle han har hatt. Vi ønsker først å gjennomføre avhør av siktede, sier politiadvokat Tina Bjarkø Helleland til Dagbladet.

Mannen har vært etterlyst internasjonalt i cirka et år og politiet bekrefter at det var på bakgrunn av etterlysningen han ble pågrepet, ikke andre forhold. Mannen er i tillegg til drap, siktet for et narkotikaforhold. Norge begjærer nå mannen utlevert.

Mannens forsvarer, advokat John Christian Elden i Advokatfirmaet Elden, har overfor Dagbladet tidligere gjort det klart at 29-åringen ikke erkjenner straffskyld for å ha bestilt noe drap.

DRAPSSIKTET: 29-åringen. Foto: Dokumentarboka «Kuppet» / Politiet
DRAPSSIKTET: 29-åringen. Foto: Dokumentarboka «Kuppet» / Politiet Vis mer

Den antatte bestilleren som nå sitter i varetekt i Dubai skal fram til nå ha levd i trygg luksus med en slektning, som ble styrtrik av det enorme Nordea-bedrageriet i 2012.

I dokumentarboka «Kuppet» av journalistene Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aass beskrives de gjentatte, store bedrageriene utført av flere medlemmer i en Oslo-familie og hvordan hovedmannen kom seg unna med 62 millioner kroner i bankbedrageriet av Nordea i 2010. I boka fremstilles familien som Norges mektigste mafiafamilie.

Men familien er også preget av voldelige konflikter. Oslopolitiet mener at den tidligere straffedømte gullsmedbutikkeieren (29) og en nær slektning i 2012 bestilte det svært kyniske drapet på B-gjengmannen Aqeel Shahzad (31).

Bakgrunnen skal ha vært en pengekrangel om millioner.

DREPT: Aqeel Shahzad ble drept av en leiemorder. Leiemorderen har tilstått. Nå er mannen skal ha bestilt drapet pågrepet i Dubai. Foto: Harald S. Klungtveit / Dagbladet
DREPT: Aqeel Shahzad ble drept av en leiemorder. Leiemorderen har tilstått. Nå er mannen skal ha bestilt drapet pågrepet i Dubai. Foto: Harald S. Klungtveit / Dagbladet Vis mer

- Politiet mener bakgrunnen for drapet var en konflikt i et kriminelt miljø i Oslo, sier Helleland.

I juli i fjor kom det endelige gjennombruddet i drapsetterforskningen, da mannen som var sirklet inn av politiet som drapsmann, en portugiser fra Kapp Verde uten noen tilknytning til Norge før 2011, ble pågrepet i Nederland og utlevert.

Politiet har ikke ønsket å kommentere hvordan mannen stiller seg til siktelsen, men etter det Dagbladet forstår skal han erkjent drapet.

Dagbladet kommer med mer.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram