29 kreftdøde i nabolaget

Magny Huseth (46) er skremt over alle krefttilfellene i nabolaget. 29 er døde de siste to tiåra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun krever at helsemyndighetene må ta saken på alvor.

- Dette er skremmende. Jeg føler at jeg har et ansvar for å si fra, sier Magny Huseth til Dagbladet.

Fra vinduet hjemme i Skotaberg på Stord ser hun flere hus hvor beboere er døde av kreft. I et nabolag som ikke er større enn at en kan gå gjennom det på fem-ti minutter, har 29 mennesker mistet livet av ulike krefttyper siden tidlig på 80-tallet. Det skrev avisa Sunnhordland i helga.

Bare i veien der Huseth bor, er 19 mennesker døde etter å ha blitt rammet av kreft. Samtidig har det vært lite hjerteinfarkt og andre sykdommer i området.

Magny Huseth er ikke alene om å føle frykten.

- Det har vært snakket om dette i årevis, og folk er redde. Vi får ikke svar på hva som er årsaken, sier Magny Huseth.

Bestemor fikk blodkreft

Hun er oppvokst i Skotabergveien, og har bodd der hele sitt liv, med unntak av fire år. I 1982 overtok hun huset på den andre sida av veien etter sin bestemor, som døde av blodkreft.

- Det har vært dødsfall på min alder, og yngre også. Nå har en 40-åring som aldri har røkt, fått lungekreft, forteller Magny.

Husene i området er bygd på 50-tallet. Asbestholdige eternittrør i vannforsyningen kan være årsaken til de unormalt mange krefttilfellene, tror Magny. En annen mulig årsak er radongass. Men ingen har hittil vist interesse for å komme til bunns i saken.

Naboene krever nå at saken blir gransket, og har vært i kontakt med både kommunelegen og miljøvernrådgiveren i kommunen.

Kommunelegen reagerer

Etter at Magny Huseth og andre beboere fortalte historien i flere aviser, ser det endelig ut til å skje noe.

- Vi vil trolig gå inn i saken og benytte kreftregisterets database til å kartlegge krefttyper og alder, sier kommunelege Lars Helge Sørheim i Stord til Dagbladet.

Men han har ikke tro på at det er mulig å finne en felles årsak.

- Det er mange ulike krefttyper, og det er ikke uvanlig med opphoping av sykdommen på grunn av tilfeldig fordeling, sier Sørheim. Asbest og radon ser han bort fra som mulige grunner til de unormalt mange krefttilfellene.

REDDE: - Det har vært snakket om dette i årevis, og folk er redde, sier Magny Huseth.