2,9 millioner laks ble brukt på ett dyreforsøk

Dyrevernalliansen: - Er det nødvendig å bruke så mange? Forsøksdyrutvalget: - Svaret er ja.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det offentlige forvaltningsorganet Forsøksdyrutvalget (FDU) offentliggjorde i dag sin årlige rapport til Mattilsynet om deres virksomhet i 2007.

Statistikken er klar: I fjor ble det gjort forsøk på 3 461 864 dyr i Norge. Dette er en kraftig økning fra 2006 da det ble rapportert inn 724 093 forsøksdyr i landet.

Økningen skyldes først og fremst en konkret sak: 2,9 millioner (eller 2 913 214) laks ble brukt til ett enkelt forsøk i fjor. Det gjaldt et forsøk om klinisk utprøving av vaksiner.

- Dette kan se ut som et kjempehøyt tall, men økningen i fjor skyldes gjennomføringen av et stort tradisjonelt dyreforsøk, sier talsperson for Forsøksdyrutvalget, medisinprofessor Gunnar Nicolaysen, til Dagbladet.no.

Les hele rapporten her.

- En nødvendighet

Dyrevernalliansen, som er medlem av Forsøksdyrutvalget som eneste vaktbikkje-funksjon for å ivareta dyrenes og samfunnets interesserer, synes tallet er kjempehøyt.

- Dette er et ekstremt høyt tall. Man kan lure på om dette tallet er nødvendig, sier informasjonsansvarlig Live Kleveland til Dagbladet.no.

2,9 millioner laks ble brukt på ett dyreforsøk

- Svaret på det er ja, svarer Nicolyasen, før han forklarer:

- Det må et stort antall individer til for å sikre godt nok resultat. Man må kunne svare på om vaksinene har effekt og om det har noen bivirkninger. Dette er et fundamentalt viktig forsøk for å få ned antallet fiskesykdommer. Har vi ikke slike forsøk blir det brukt mer medisiner på dyrene. Det er et sunnhetstegn at det satses på slike forsøk, mener Nicolaysen.

Forsøket utføres på samlebånd der noen fisk påføres vaksine, mens andre ikke blir det. Dette for å blant annet sikre eventuelle bivirkninger.

Fisk mangler «Bambifaktor»

Dyrevernalliansens hovedkritikk er at det ikke finnes standariserte forsøksfisk.

- I forsøket går det med veldig mange forsøksfisk. Jeg tror også at det er mer akseptert å bruke så mange fisk kontra andre dyr. De har ikke noe «Bambifaktor» og vekker nok færre følelser på forskerne. Vi ønsker strengere praksis- og kontrollrutiner også for lavstatusdyr som høystatusdyr som for eksempel hund, sier Kleveland, som også etterlyser flere alternative forsøksmetoder.

- Forsøksutvalget har ikke ressurser til å kontrollere om riktig statistisk metode er brukt. Valg av metode kan reduserer antallet dyr i forsøket enormt, mener Kleveland.

- Truer rettssikkerheten

FISK TESTES: 2,9 millioner laks ble brukt i ett enkelt forsøk i fjor. For mye, mener Dyrevernalliansen. Foto: Dyrevernalliansen
FISK TESTES: 2,9 millioner laks ble brukt i ett enkelt forsøk i fjor. For mye, mener Dyrevernalliansen. Foto: Dyrevernalliansen Vis mer

Forsøksdyrutvalget ønsker også at de kan få kontrollere forsøkene de godkjenner mer enn det de gjør per i dag. I sin egen rapport påpeker de det selv:

«Fortsatt bekymring for ressurssituasjonen for forvaltningen av forsøksdyr. Bemanningen i Forsøksdyrutvalget/sekretariatet har som tidligere år ikke vært tilstrekkelig for å gjennomføre de oppgaver som utvalget er satt til å gjennomføre. Utvalgets sekretariat har hatt en lavere bemanning i 2007 enn i 2006. Som i 2006 er bl. a. ca. halvparten av forsøksdyravdelingene i Norge ikke fulgt opp av utvalget mht. godkjenningsstatus.»

- Vi har for liten anledning til å kontrollere forsøkene vi godkjenner. Det er en blanding av både svak bemanning og lav økonomi. Vi ønsker å utdanne flere kontrollører blant annet, sier Nicolaysen.

Dyrevernalliansen mener de manglende kontrollene går utover rettssikkerheten til forsøksdyrene.

- Siden ressursene ikke strekker til, så kan vi ikke stole på at forsøkene blir gjennomført i henhold til regelverket. Jeg tror samfunnet krever en forsikring om dette, sier hun.

FORSØKSROTTER: Forsøk på dyr har økt kraftig fra 2006 til 2007.