29 personer savnet etter gruveeksplosjon

- Umulig å vite om de overlevde, ifølge redningsarbeidere.

UKJENT TILSTAND: Et flyfoto fra gruva som ligger i en avsidesliggende del av New Zealand. 29 personer er  fanget inni gruva, men myndigheter og pårørende har ikke gitt opp håpet om at de kan være i live. Foto: Reuters/SCANPIX
UKJENT TILSTAND: Et flyfoto fra gruva som ligger i en avsidesliggende del av New Zealand. 29 personer er fanget inni gruva, men myndigheter og pårørende har ikke gitt opp håpet om at de kan være i live. Foto: Reuters/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

29 gruvearbeidere er fanget under jorden etter en eksplosjon i en kullgruve på New Zealand.

Det ble først meldt om at 27 arbeidere ble innesperret etter eksplosjonen, men fredag kveld ble tallet oppjustert til 29.

Det er umulig å vite om mennene, som er i alderen 17 til 62 år, overlevde eksplosjonen, opplyser redningsarbeidere.

To kom seg ut Ulykken fant sted i en gruve rundt 5 mil nord for byen Greymouth på vestkysten av Sørøya fredag ettermiddag lokal tid. To gruvearbeidere overlevde ulykken og kom selv gående ut av gruva, men man har ikke greid å oppnå kontakt med de andre.

De to får behandling for mindre skader. Like etter at de kom ut, fortalte de at tre andre arbeidere var på vei ut av gruva.

Flere timer senere var det imidlertid fortsatt ikke opprettet kontakt med flere av dem som er savnet under jorden.

Giftige gasser En ekspertgruppe var på plass for å undersøke mulighetene for å ta seg ned til stedet der eksplosjonen skjedde.

Men foreløpig er det ikke mulig ettersom krafttilførselen til ventilasjonspumpene ble kuttet under eksplosjonen. Det øker faren for at hjelpemannskap vil puste inn skadelige gasser.

Også ambulanser, helikoptre og medisinsk personell har kommet til gruva for å bistå hvis noen av arbeiderne viser seg å være skadd. Også pårørende har samlet seg på stedet mens de håper på livstegn fra sine kjære.

Håper fortsatt - Vi håper fortsatt. Se på Chile, alle de gruvearbeiderne som var fanget og som kom opp i live, sier ordfører i Grey District Tony Kokshoorn.

Arbeiderne jobbet ettermiddagsskift og hadde bare vært på jobb i en time da det smalt.

Gruva ble åpnet i fjor og ligger i en fjellkjede. Gruvas hovedtunnel er gravd mer enn 2 kilometer inn i fjellet. Området er så avsidesliggende at det er problemer med mobildekningen.

Enkelte medier har rapportert at det er funnet omkomne, men ifølge en talskvinne for politiet stemmer ikke dette.

- Ingen er bekreftet omkommet, sier talskvinnen til Reuters.

(NTB)