BLODBAD: 29 personer er skutt og drept i Kenya. En ytterliggående islamistgruppa har påtatt seg ansvaret for angrepet. Foto: Reuters / NTB Scanpix
BLODBAD: 29 personer er skutt og drept i Kenya. En ytterliggående islamistgruppa har påtatt seg ansvaret for angrepet. Foto: Reuters / NTB ScanpixVis mer

29 personer skutt og drept i Kenya

- Skjøt mot tilfeldige folk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ytterliggående islamistene i den somaliske terrorgruppa al-Shabaab har påtatt seg snavaret for angrepene, som skjedde i Labu og Gambu lørdag kveld.

- De gikk rundt og skjøt vilkårlig mot folk i landsbyer, sier Abdallah Shahasi, som representerer myndighetene i småbyen Hindi i distriktet Lamu.

Samtidig ble en russisk turist skutt i byen Mombasa lenger sør. Hun ble imidlertid skutt da hun forsøkte å hindre en tyv i å stjele fotoapparatet hennes, ifølge byens visepolitimester.

I Lamu, hvor rundt 65 mennesker ble massakrert av væpnede menn i et annet angrep i juni, ble minst ni mennesker drept i helgen, ifølge kenyansk politi. Øyenvitner forteller at tungt bevæpnede menn gikk til angrep på et marked i Hindi, samt en politistasjon lenger sør, i Gamba i distriktet Tana River. I Gamba ble 20 drept, ifølge politiet.

Voksne menn Alle ofrene var voksne menn, bortsett fra en tenåringsgutt som ble skutt da han prøvde å flykte, melder nyhetsbyrået AFP.

Visepolitisjef Grace Kaindi sa på en pressekonferanse søndag at politiet hadde funnet en tavle som var tatt fra en skole i Hindi-området. På tavla var det skriblet noe som ga inntrykk av at separatistgruppa Mombasa Republican Movement (MRC) kunne stå bak, ifølge politiet.

- Først trodde vi at det var al-Shabaab, men nå viser det seg å være MRC, hevder Kaindi.

- Det er også beviser for at angrepene er politisk og religiøst motivert, la hun til.

MRC, som kjemper for løsrivelse av den muslimskdominerte kystregionen, avviser blankt anklagene.

Lot kvinne leve Og selv om en talsmann for al-Shabaab i Mogadishu bekrefter overfor flere medier at hans gruppe sto bak, avviser Kenyas president Uhuru Kenyatta at den somaliske gruppa sto bak angrepet i Lamu sist måned. Kenyatta legger i stedet skylda på lokale politikere, som avviser anklagene.

Elizabeth Opindo, som bor i en av landsbyene som ble angrepet, forteller til AFP at hun snakket med angriperne. De satte fyr på huset hennes, men lot henne leve og sa de ikke drepte kvinner, ifølge Opindo.

- De sa de gikk til angrep fordi muslimenes land er i ferd med å tas, sier hun.

Ifølge henne snakket drapsmennene en blanding av engelsk, swahili og somali, som alle er vanlige språk i Kenya.

Politisk vold De blodige angrepene på kysten av Kenya har forverret en allerede anspent politisk situasjon i landet som bidrar i den afrikanske styrken som kjemper mot al-Shabaab i nabolandet Somalia. De innenrikspolitiske frontene er steile, og opposisjonen har den siste måneden holdt en rekke protester der de kritiserer Kenyattas regjering.

Kenya har vært rammet av flere bombeangrep den siste tiden, både i Nairobi og i havnebyen Mombasa, et av landets fremste turistmål.

Religiøse ledere har oppfordret kenyanere til å skygge unna markeringer som kan forsterke splittelser i en nasjon som er hardt rammet av politisk vold. Under presidentvalget i 2007 ble rundt 1.200 mennesker drept i ulike angrep. Kenyatta anklages for å være blant dem som sto bak volden, og han er tiltalt i Den internasjonale straffedomstolen ICC for forbrytelser mot menneskeheten. (©NTB)