290 Schwitters-bilder til Norge

LONDON (Dagbladet): En ny seier for Schwitters-familien. Etter flere dagers forhandlinger, kunne familien pakke 290 malerier i en trailer og sende dem til Norge. Først ble de nektet adgang til sine egne malerier, men til slutt ga kunstfirmaet Marlborough etter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er vår tredje seier. Det startet med at et museum i Los Angeles, som stiller ut tre av de mest verdifulle maleriene, har gått med på å levere disse tilbake til oss, ikke til kunstfirmaet Marlborough International Fine Art (MIFA). Deretter godtok et galleri i Heerlen i Nederland at 20 malerier som stilles ut der skal leveres tilbake til familien, ikke til MIFA, forteller Bengt Schwitters.

Familiens

Det var en av Marlboroughs advokater, Thomas Kurt, som førte til at familien satte i gang denne redningsaksjonen. - Han skrev et svar på en henvendelse fra oss, der vi forlangte å få utlevert familiens bilder i London. Han skrev at vi kunne få dem hvis vi handlet raskt. Det gjorde vi, forteller privatdetektiv Harald Olsen, som har ledet forhandlingene i London den siste uka. Bengt Schwitters og Harald Olsen ble først avvist da de kom til Marlboroughs London-avdeling. De fikk ikke en gang vite hvor maleriene ble oppbevart. De forhandlet flere dager og måtte sette sine engelske advokater i aksjon. Omsider snudde Marlborough og gikk med på at maleriene skulle kunne tas til Norge.

Verdifull

I 1994 ble det sendt 294 malerier til England, fredag fant man bare 290, men de fire siste er i Zürich, og vil trolig bli utlevert seinere. Dette er Kurt Schwitters naturalistiske produksjon som inneholder portretter og landskaper, blant annet flere landskapsmalerier fra Norge. Det fins også noen abstrakte malerier, og hans mest verdifulle er collagene i en stil, som han kalte merz. Da Kurt Schwitters kom til Norge, levde han av å male norsk natur og selge denne kunsten. Han flyktet fra naziforfølgelse i Tyskland før siste verdenskrig. - Dette er en verdifull del av bestefars kunst, fordi den viser en viktig side av hans virksomhet, sier Bengt Schwitters. Han vil ikke anslå verdien, men mener disse 290 maleriene er mindre verd enn de 20 som stilles ut i Nederland for tida.

- Frekt

Striden med Marlborough International Fine Art fortsetter. Det forsøkte å reise rettssak mot familien i Lichtenstein og krevde 40 millioner kroner i erstatning for tapt fortjeneste. - Det var et ganske frekt utspill. Marlborough informerte ikke engang oss om at det forsøkte å reise sak, men retten i Lichtenstein avviste den fordi det ikke fantes noen inndrivingsmidler der, forklarer Bengt Schwitters. Marlborough i London forsøkte å få Bengt Schwitters til å undertegne et dokument, hvor han fraskrev seg retten til å saksøke dem. Dokumentet ble ikke undertegnet og Marlborough måtte bare gi seg.