29.000 røde roser på Bobbys grav

I går ble Bobby begravet. Hans drapstiltalte mor var tilstede i kirken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I går ble ti år gamle Bobby, offeret i drapssaken som har rystet Sverige i vår, begravet. Bobbys mamma (30) og stefar (39) er tiltalt for å ha torturert og drept den utviklingshemmede tiåringen, i Småland sør i Sverige. Moren var tilstede under begravelsesseremonien og ankom kirken kvart over elleve sammen med sivilkledt politi. Seremonien var over etter rundt 40 minutter og moren ble ført ut bakveien. Hun var også tilstede da kisten ble senket i jorda.

Fryktet reaksjoner

Moren fikk permisjon fra fengslet. Dette har opprørt mange svensker, men er vanlig praksis. Nær familie får som oftest permisjon for å delta i begravelser.

- Jeg forstår at det kan oppfattes som støtende, sier statsadvokat Sven Erik Alheim til Expressen.

Biskop Lennart Koskinen var urolig og fryktet at morens nærver kunne vekke reaksjoner hos de andre som deltar i begravelsen.

- Den kan være støtende for andre. Jeg ville foreslått at moren skulle tatt farvel med Bobby sammen med en prest, men adskilt fra begravelsen, sier han til Expressen.

Men biskopen legger vekt på at kirken er en plass for forsoning. Det mener også kirkevergen som har planlagt begravelsen.

- En mor er alltid en mor. Kirken er en plass for den som har mislyktes. Såvidt jeg vet har ingen i familien noe imot at hun er tilstede, sier Lars Hjort til Expressen.

HEDRER HANS MINNE: Det tragiske drapet på ti år gamle Bobby har opprørt mennesker over hele Sverige. I dag ble han begravet. Foto: Per Wissing/Expressen
HEDRER HANS MINNE: Det tragiske drapet på ti år gamle Bobby har opprørt mennesker over hele Sverige. I dag ble han begravet. Foto: Per Wissing/Expressen Vis mer

1 million kroner

Bobbys skjebne har berørt og engasjert titusener av svensker. Organisasjonen Bris og avisa Expressen startet en innsamlingsaksjon for å hedre Bobby. Dagen før begravelsen har de nesten nådd én million kroner. Flere av bidragene er gitt via en sms-aksjon der man betaler og sender en rød rose til Bobbys begravelse.

29.049 røde roser vil bli lagt på Bobbys kiste og grav.

- Vi var tvunget til å si stopp på torsdag for å rekke å bestille blomstene til begravelsen, sier Magnus Ä ng hos Euroflorist, som leverer rosene.

Selve begravelsen klokka halv tolv var ikke åpen for allmennheten. Men etter seremonien var kirken åpen for alle. Det er ventet at svært mange vil møte opp for å hedre Bobbys minne.

Dommen i rettssaken faller på fredag.

29.000 røde roser på Bobbys grav
GÅRDEN: På denne gården sør i Sverige bodde Bobby sammen med sin mor og stefar.
TRAGISK DØD: Bobby ble bare ti år gammel.