Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

3-1 til demokratene

Demokratene har så langt tatt tre av de seks senatsplassene de må kapre fra republikanerne. Republikanerne har sikret seg ett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet.no): Klokken 06.55 i dag norsk tid har demokratene kapret tre av de seks setene de må fylle for å overta etter republikanerne i Senatet.

Valgdagsmålingene viser fortsatt dødt løp i mange stater. Dette gjelder for eksempel i Missouri, Tennessee og Maryland, plasser som kan gi demokratene flertallet.

Like før klokken 07 mener CNNs analytikere at republikaneren Bob Corker vinne valget over demokraten Harold Ford jr. i Tennessee. Dermed står bare tre av de vippestatene åpent mellom de to partiene, og demokratene må vinne alle tre for å kunne overta majoriteten fra republikanerne.

Det betyr at demokratene må vinne i alle de tre gjenstående vippestatene, som er Virginia, Montanta og Missouri.

3-1 

I Ohio ser det ifølge CNNs prognose ut til at demokraten Sherrod Brown tar plassen til sittende senator Mike DeWine fra republikanerne. Meningsmålingene de siste ukene har også pekt i den retningen.

Ifølge CNN har Bob Casey, demokratenes kandidat i Pennsylvania, også vunnet et sete. Og Whitehouse (D) ser ifølge prognosen ut til å slå Chafee (R) i Rhode Island.

Med det får demokratene tre av de seks setene som er avgjørende for flertall.

Spennende

THRILLER: Minoritetslederen Nancy Pelosi (D) ser valgsendinger på tv sammen med de demokratiske representantene Rahm Emanuel og Steny Hoyer. I natt kan Pelosi bli majoritetsleder. Foto: Scanpix
THRILLER: Minoritetslederen Nancy Pelosi (D) ser valgsendinger på tv sammen med de demokratiske representantene Rahm Emanuel og Steny Hoyer. I natt kan Pelosi bli majoritetsleder. Foto: Scanpix Vis mer

I de to statene Maine og Florida viser valgdagsmålingene ganske klart at republikaneren Snow tar gjenvalg i Maine og at demokraten Nelson gjør det samme i Florida. Maineseieren var spådd, mens det har vært knyttet en del spenning til Floridavalget.

I Massachussets ser det ut til at senator Ted Kennedy tar seks år til. Han ligger best an i valgdagsmålingen. Demokraten har sittet i 44 år.

CNNs prognose fra Vermont viser at den uavhengige kandidaten Bernie Sanders vinner senatssetet. Han vil samarbeide med demokratene. I Indiana ser det ut til at repulikaneren Richard Luger vil bli gjenvalgt, og det er akkurat som ventet i begge delstater.

Ifølge prognosen ser det også ut til at demokratene beholder setet i New Jersey med Menendez i ledelsen etter at halvparten av stemmene opptalt.

- Sikker seier

I Representantenes hus viser prognosen at demokratene har tatt de 15 plassene de trenger for å kapre flertallet.

Velgerne i Minneapolis har ifølge NTB sendt den første muslimen i amerikansk historie til Kongressen.

Keith Ellison, som er en 43 år gammel advokat, har slått ut to motkandidater og tar dermed over plassen til den utgående demokraten Martin Olav Sabo i Representantenes hus.

image: 3-1 til demokratene

Ellison konverterte til islam som 19-åring og går inn for en rask amerikansk tilbaketrekking fra Irak.

- Korrupsjon viktigst

Nyhetsbyrået AP og ulike amerikanske tv-stasjoner foretok meningsmålinger utenfor valglokaler i hele USA.

Svært mange av velgerne ser ut til å ha vektlagt Irak og korrupsjon da de avla sin stemme. Det kan være svært godt nytt for demokratene.

To av tre velgere sier i målingene at Irak-krigen er svært viktig i deres vurdering, og at de heller mot å stemme på Demokratene. Seks av ti sier de er motstandere av krigen.

Omtrent samme andel sier de er misfornøyde med presidentens arbeid, ifølge AP.

Men enda flere, tre fjerdedeler, oppga at korrupsjon og skandaler sto sentralt i deres valg av kandidat - og de var mer tilbøyelige til å stemme på en demokrat.

Folkeavstemning

Med økte dødstall blant amerikanske soldater i Irak har befolkningens støtte minket. Så også støtten til presidenten. Det er ikke for ingenting at BBC kaller kongressvalget en folkeavstemning om krigen. Demokratene har gått til valg med løfte om forandring, og har brukt krigen til det den er verdt. Republikanerne på sin side, har forsøkt å unngå temaet.

Om Demokratene får flertall i Representantenes hus som meningsmålingene har spådd, og i tillegg skulle klare å få flertall i senatet, vil Bush få to svært vanskelige sisteår som president.

GÅR MOT SEIER: Ifølge prognosene vil Sheldon Whitehouse (D) få sete i Senatet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!