3 500 bankkort skimmet i denne butikken på én måned

Mann (25) pågrepet på Gardermoen med stort pengebeløp. Varetektsfengslet for skimming.

<strong>JOKER-BUTIKK:</strong> Denne Joker-butikken skal være ett av stedene hvor kunder har blitt utsatt for skimming. Ingen ved den aktuelle butikken ønsker å snakke med Dagbladet. Foto: Diana Badi
JOKER-BUTIKK: Denne Joker-butikken skal være ett av stedene hvor kunder har blitt utsatt for skimming. Ingen ved den aktuelle butikken ønsker å snakke med Dagbladet. Foto: Diana Badi Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| • Er du et av ofrene i skimmingsaken eller har informasjon om bakmennene? Ta kontakt med Dagbladet på sms/mms 2400, 2400@dagbladet.no eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet): Oslopolitiet har pågrepet to menn i en sak som dreier seg om omfattende tyveri av bankterminaler og skimming på Østlandet.

Etter det Dagbladet erfarer ble en av de siktede, en 25 år gammel av utenlandsk opprinnelse, pågrepet da han var på vei ut av landet. Denne mannen er nå varetektsfengslet i fire uker nettopp på bakgrunn av unndragelsesfare, bekrefter politiet overfor Dagbladet.

Tatt på vei ut av landet
Dagbladet har fått tilgang til fengslingskjennelsen mot mannen. Han mistenkes for å stå bak skimming eller kopiering av cirka 3 500 bankkort på en terminal i en Joker-butikk i Geitmyrsveien på St. Hanshaugen i Oslo. Dette skal ha skjedd i perioden 18. juli til 10. august i år.

Dagbladet får opplyst fra flere kilder at politiet pågrep mannen på Gardermoen tidlig i september. Da var han på vei til sitt hjemland Pakistan. Mannen skal da ha vært i besittelse av et stort norsk pengebeløp.

Politiet undersøker nå om de siktede har tilknytning til den aktuelle forretningen eller andre forretninger.

- Jeg kan bekrefte at den personen som sitter i varetekt er fengslet på grunn av blant annet unndragelsesfare, sier politiadvokat Lene Hammersland ved Sentrum politistasjon til Dagbladet.

Mannens forsvarer, Gøran Møller Christiansen hos Advokatfirmaet Elden, opplyser til Dagbladet at mannen ikke erkjenner straffskyld og at han stiller seg helt uforstående til siktelsen.

Omfanget uklart
Magnetstripene på mange hundre kort har trolig blitt kopiert og forsøkt misbrukt.

- Rundt 40 terminaler er stjålet, hvorpå de har blitt manipulert og satt inn i andre butikker og kiosker. Der har bankkortene til mange kunder blitt skimmet, sier stasjonssjef Bjørn-Åge Hanssen ved Sentrum politistasjon.

På en pressekonferanse i ettermiddag opplyste han og politiadvokat Lene Hammersland at det ennå er uklart hvor mange kort som har blitt kopiert og hvor mye penger som har blitt tappet fra norske kontoer.

- Vi har foreløpig fått få meldinger om misbruk, og disse meldingene stammer fra utlandet, sier Hanssen.

<strong>PRESSEKONFERANSE:</strong> Stasjonssjef Bjørn Åge Hansen og politiadvokat Lene Hammersland informerte i ettermiddag om den store skimmingsaken. MMS-foto: HANS-MARTIN THØMT RUUD
PRESSEKONFERANSE: Stasjonssjef Bjørn Åge Hansen og politiadvokat Lene Hammersland informerte i ettermiddag om den store skimmingsaken. MMS-foto: HANS-MARTIN THØMT RUUD Vis mer

- Det er snakk om land som India, Canada og Enland med flere, opplyser politiadvokat Lene Hammerland.

På grunn av det store omfanget tror politiet flere enn de to pågrepne er involvert i saken. Oslopolitiet har vært i kontakt med omkringliggende politidistrikter, noe som tyder på at svindelforsøkene kan være spredd over store deler av Østlandet.

Mange svindlet i samme butikk
Dagbladet har  fått bekreftet at en Joker-butikk på St. Hanshaugen i Oslo er involvert i saken. Flere av butikkens kunder forteller at de har fått kortene sine kopiert, noen skal også ha fått kontoen tappet for betydelige beløp.

Ifølge politistasjonssjef Bjørn-Åge Hanssen ved Sentrum politistasjon er saken omfattende. Han bekrefter at Joker-butikken er involvert.

- Det er snakk om flere forhold flere steder i byen. Joker-butikken på St. Hanshaugen er en av dem. Vi trenger informasjon fra bankene før vi kan uttale oss om omfanget, sier Hanssen til Dagbladet.

Dagbladet vet at politiet har innhentet overvåkingsbilder fra flere av skimmingsåstedene.

Juridisk sett er det kundenes banker som er fornærmet i saken, siden skimming ikke kan regnes som uaktsomhet fra den enkelte bankkortbrukerens side.

Dagbladet kommer med mer.

<strong>- BEVIS:</strong> Denne bankterminalen er beslaglagt av politiet og har, ifølge politiet, blitt manipulert slik magnetstripen til de kortene som er blitt dratt gjennom den har blitt kopiert. Foto: HANS-MARTIN THØMT RUUD
- BEVIS: Denne bankterminalen er beslaglagt av politiet og har, ifølge politiet, blitt manipulert slik magnetstripen til de kortene som er blitt dratt gjennom den har blitt kopiert. Foto: HANS-MARTIN THØMT RUUD Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer