Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

3 835 ansatte borte på ett år

Den organiske veksten er tilbake i Stein Erik Hagen-selskapet Orkla etter ett år med Peter Ruzicka ved roret.

 Organisk:  Styreformann i Orkla, Stein Erik Hagen (tv) og Orkla-sjef Peter Ruzicka kan smile etter sistnevntes første år som leder i selskapet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Organisk: Styreformann i Orkla, Stein Erik Hagen (tv) og Orkla-sjef Peter Ruzicka kan smile etter sistnevntes første år som leder i selskapet. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Ett år har gått siden hovedaksjonær Stein Erik Hagen bestemte seg for å skifte hånd på rattet i Orkla. Åge Korsvold hadde allerede snudd skuta, og Peter Ruzicka ble hentet fra sjefsstolen i Hagens private investeringsselskap Canica for å holde stødig kurs, skriver Finansavisen.

Han hadde første dag som Orkla-sjef mandag 10. februar i fjor.

I 2013 hadde Orkas kjernevirksomhet en underliggende organisk vekst på minus 2,9 prosent. En av Ruzickas hovedutfordringer har vært å snu minus til pluss, og han er på god vei.

En organisk vekst i merkevarevirksomheten på 1,8 prosent i fjerde kvartal 2014 blir av analytikerne trukket frem som gårsdagens viktigste Orkla-tall. I samme periode året før, var veksten minus 3,6 prosent.

- Mitt inntrykk er at han er blitt godt mottatt, er dyktig, og trykker på de rette knappene. Han har med seg et godt tankegods fra varehandel, og er veldig hands on. Det tror jeg er positivt for Orkla, sier analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea til Finansavisen.

Selv er toppsjefen mer beskjeden om egen innsats.

- Det har gått for kort tid til å si om jeg har lykkes eller ikke, men jeg føler at vi er på rett vei, sier konsernsjef Peter Ruzicka til Finansavisen.

3.835 færre ansatte I løpet av året har Orkla gjort små oppkjøp, men i sum er organisasjonen slanket. Konsernet har kvittet seg med den russiske virksomheten, børsnotert Gränges, lagt ned flere fabrikker, flyttet produksjon, og slått sammen salgsorganisasjoner. Dermed er arbeidsstokken redusert med 3.835 ansatte, fra 16.756 til 12.921, i løpet av fjoråret. Sett bort fra salg og børsnotering, er nettofrafallet på 625.

Orkla brukte i fjor 186 millioner kroner på sluttpakker og kostnader knyttet til nedbemanning, ifølge kvartalsrapporten.

Samtidig har konsernet kvittet seg med et tapssluk gjennom salget av den russiske virksomheten.

- Vi har en betydelig nedskrivning i Russland, men vi har ingen cash-effekt, sier Ruzicka til Finansavisen.

Virksomheten gir et nedskrivning på 127 millioner kroner, mens en videreføring av virksomheten ville gitt en negativ kontanteffekt på 373 millioner kroner.

- Vi har faktisk betalt 127 millioner kroner for å bli kvitt et tap på 373, og det synes jeg er ganske bra, sier Ruzicka.

Flere nyheter - Folk sier én ting, og gjør noe annet
- Kronekursen vil gi økte priser
Orklas russiske salg var valutasikret