3 år for brannstifter

21-åringen som tente på en bod på Holmlia for to år siden, er idømt tre års fengsel. Han må også betale over 3,5 millioner i erstatning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til 23 august 2000 tente den da nitten år gamle gutten på en bod i Tiurleiken på Holmlia. Storfold hadde tidligere bodd i området, og skal ha vært sint på måten naboene hadde behandlet moren hans på mens de bodde der. Derfor oppsøkte han og tre kamerater en bod han visste sto åpen, og tente på noe plastikk som lå i boden.

Bod-brannen utviklet seg raskt på grunn av brennbare væsker som også var lagret i boden, og spredte seg til tre nærliggende rekkehusleiligheter. 11 personer, blant dem fem barn, lå og sov i rekkehusene da Storfold tente på boden.

I dag dømte Oslo Tingrett mannen til tre års fengsel etter straffelovens ' 148, «for å ha voldt ildebrann hvorved tap av menneskeliv lett kunne forårsakes, eller å ha medvirket til dette», samt grovt skadeverk.

Retten fant det bevist at mannen tente på boden, og at han handlet forsettelig. Selv hevdet den domfelte 21-åringen at han hadde drukket så mye alkohol tidligere på kvelden at han ikke husket noe av hendelsesforløpet, men at han umulig kunne ha tent på boden. Dette avviste retten.

Brannen ble oppdaget av en annen nabo, som rakk å vekke naboene slik at de kom seg ut. Rettens sakkyndige mente at alle de elleve som befant seg i rekkehusene kunne takke den forbipasserende naboens snarrådighet for at de fortsatt var i live.

To av rekkehusleilighetene ble totalskadd av brannen, mens det tredje fikk store vann og røykskader i tillegg til brannskadene. Forsikringsselskapene Sparebanken 1, If Skadeforsikring, Gjensidige Nor, og Trygg Hansa Forsikring krevde i alt over syv millioner i erstatning fra 21-åringen. Retten mente at han umulig kunne klare å betale dette, og halverte erstatningssummen.

Den domfelte tok betenkningstid etter å ha fått lest opp dommen.

<B>RASKT OVERTENT:</B>Brannstiftelsen på Holmlia fikk raskt tragiske konsekvenser for mange mennesker.