3 års behandling av pasientskade: - Uakseptabelt

Nå er Helseklages unnskyldninger brukt opp, mener politikere. Behandlingstida må ned.

VAR OVERALT: Ved svineinfluensapandemien i 2009, var det mulig å få vaksine på nærbutikken. Fortsatt venter 66 nordmenn på å få sitt erstatningskrav avgjort - 11 år etter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
VAR OVERALT: Ved svineinfluensapandemien i 2009, var det mulig å få vaksine på nærbutikken. Fortsatt venter 66 nordmenn på å få sitt erstatningskrav avgjort - 11 år etter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk Vis mer
Publisert
heading

Får du avslag på søknaden om erstatning etter feilbehandling i helsevesenet i NPE (Norsk Pasientskadeerstating), og klager til Helseklage, må du regne med å vente nesten tre år på en avgjørelse.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, har behandlingstida i Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten (Helseklage) siden 2015 i snitt ligger på 34 måneder. I førsteinstansen NPE er behandingstida åtte måneder i snitt.

Kritikkverdig, konkluderte Riksrevisjonen i november i år da de avsluttet sin undersøkelse av behandlingstidene i NPE og Helseklage.

Stort problem

- Det er generelt et stort problem med lange ventetider i Helseklage. Jeg synes det er svært kritikkverdig av regjeringen ikke å ordne opp i dette, sier Kjersti Toppe (Sp), første nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Hun har lest Dagbladets artikkel om Tobias Sigurdsen Odner (24), som måtte vente seks år før han fikk erstatning for å ha utviklet narkolepsi etter svineinfluensvaksinen i 2009. Mange av ofrene etter svineinfluensavaksinen Pandemrix har ventet lenge for å få saken avgjort. 80 prosent får avslag.

- Det er en helt uakseptabel belastning for dem det gjelder. De har bare fulgt myndighetens råd om å ta vaksinen. Seks års behandling av klagen er jo provoserende lenge, sier Toppe.

Som Dagbladet har skrevet tidligere, har pasienter som har meldt pasientskade etter svineinfluensa-vaksinen Pandemrix i 2009/2010 måttet vente lenge for å få sine saker avgjort.

Få får medhold

156 pasienter har fått medhold i sitt erstatningskrav. Totalt har 859 personer søkt erstatning etter svine-influensavaksinen. 80 prosent har fått avslag på sine søknader.

Altså får bare 20 prosent medhold i sine erstatningskrav. Det er færre enn vanlig. Første halvår 2020 fikk 30 prosent av sakene totalt meldt til NPE medhold. De siste fire åra har andelen ligget fra 28-32 prosent.

Riksrevisjonens ferske undersøkelse av saksbehandlingstidene i NPE og Helseklage viser at «det er fortsatt for lang saksbehandlingstid for pasientskadesaker», selv om den er blitt bedre siste året. Antallet ubehandlede saker i Helseklage er svært høyt og de økte bevilgningene til virksomhetene har ikke ført til den ønskede reduksjonen i saksbehandlingstid, skriver Riksrevisjonen.

I sin rapport påpeker Riksrevisjonen at saksbehandlingstida «i liten grad» er tilpasset sakens kompleksitet og størrelse på erstatningen – også enklere saker kan ha lang saks behandlingstid.

Ingen bedring

- Dette har vi påpekt over tid. Det har ikke blitt bedre, sier sivilombudsmann Hanne Harlem til Dagbladet. Hun fortsetter:

- Vi har brukt uttrykket uakseptabelt. Det står jeg fast ved.

I mai og august sendte Sivilombudsmannen brev om dette til Helse- og omsorgsdepartementet.

SIVILOMBUDSMANN: Hanne Harlem sier hun vil følge med på om behandlingstidene bedrer seg.
SIVILOMBUDSMANN: Hanne Harlem sier hun vil følge med på om behandlingstidene bedrer seg. Vis mer

- Vi ser det som vår oppgave å følge med, inntil dette er i orden, sier Harlem.

Vivian S. Erstad, avdelingsdirektør for pasientskade i Helseklage, sier de har som hovedmål å få ned behandlingstida.

- Å redusere saksbehandlingstida er vårt viktigste mål. Vi har planlagt flere effektiviseringstiltak, sier hun.

Erstad sier hun er glad for at Helseklages budsjett for 2021 nå er økt.

- Dette gjør at vi kan ta ytterligere grep for å få ned saksbehandlingstida vår, sier hun og legger til at de planlegger å styrke bemanningen med 15 ekstra saksbehandlere på nyåret.

NPE sier til Dagbladet at de tar kritikken fra Riksrevisjonens rapport på alvor, og vil jobbe med forbedringer.

- Holder ikke

Sveinung Stensland sitter i helse- og omsorgskomiteen for Høyre på Stortinget. Han er helt klar på en ting: Ventetida i pasientskadesaker er for lang.

- Jeg har respekt for at dette er krevende problemstillinger, men det er fortvilende for den det gjelder. De er jo syke. Det minste de kan få, er en avklaring, sier Stensland til Dagbladet.

Han regner med at behandlingstida hos Helseklage nå vil gå ned, med de økte bevilgningene de får på neste års statsbudsjett.

- Den unnskyldningen med at Helseklage har flyttet til Bergen – den holder ikke lenger. Det er grenser for hvor lenge du kan si at du bor i et nytt hus, sier høyrepolitikeren.

«Riksrevisjonen har lagt fram det vi mener er en god rapport», skriver Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) i en e-post til Dagbladet.

- Vi har nå god dialog med etatene om oppfølging av tiltakene i 2021, sier HOD videre.

Mer penger

I statsbudsjettet for 2021 er det foreslått å styrke NPE med 2 millioner kroner og Helseklage med 12 mill. kroner. HOD vil også innarbeide såkalte styringskrav om å ferdigstille de eldste sakene, slik at man unngår saksbehandlingstider på flere år.

- Riksrevisjonen kommer med en god kritikk, som jeg håper departementet følger opp, sier Geir Jørgen Bekkevold (Krf), leder av Helse- og omsorgskomiteen. Han mener det er unødvendig mange som må gå og vente lenge.

- Med ekstra bevilgninger nå for 2021, så er det ikke noen grunn til at gamle saker blir liggende lenge. Men det kommer også an på hvordan man rigger systemene, og hvordan man prioriterer, for hvis man har et system som gjør at du bruker like mye tid på å behandle enkle saker som mer kompliserte, så bør man se nærmere på hele systemet, sier Bekkevold.

Sveinung Stensland er utdannet farmasøyt, og jobbet på apotek under forrige pandemi, svineinfluensaen. Han husker folk var veldig opptatt av å få vaksinen, mange presset på for å få den raskt. Han mener Dagbladets serie om Hastevaksinen viser hvor viktig det er ikke å ta noen snarveier ved utvikling av nye vaksiner.

En Covid-vaksine er en helt annen type vaksine enn det vaksinen mot svineinfluensa var, understreker Stensland.

FORVENTER BEDRING: Sveinung Stensland (H) forventer bedring nå når bevilgningene er økt nok en gang. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORVENTER BEDRING: Sveinung Stensland (H) forventer bedring nå når bevilgningene er økt nok en gang. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Langt unna målet

Før Helseklage flyttet fra Oslo til Bergen, hadde Pasientskadenemnda gjennomsnittlig 12 måneders saksbehandlingstid, ifølge Erstad i Helseklage. Målet er å komme ned på dette nivået igjen, helst under også.

Sivilombudsmann Harlem vil ikke si om 12 måneder er bra nok eller ikke, men påpeker at vi uansett er så langt unna dette nå, at om man når det målet, vil det være grunn til å «puste litt ut».

- I den ene saken vi så på, var behandlingstida 49 måneder - det er nesten så du ikke tror det, sier Harlem.

Men - skulle det gå galt etter en Covid-vaksine, mener både NPE og Helseklage de har nødvendig kompetanse for å behandle de sakene.

- Vi vil kunne bruke all vår fagkunnskap inn i behandlingen av det som måtte komme av saker etter covid-19 også, vi er rustet til det, sier Anne-Mette Gulaker, avdelingsdirektør, NPE.

heading Les alle sakene her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer