3 års behandling av pasientskade: - Uakseptabelt

Nå er Helseklages unnskyldninger brukt opp, mener politikere. Behandlingstida må ned.

VAR OVERALT: Ved svineinfluensapandemien i 2009, var det mulig å få vaksine på nærbutikken. Fortsatt venter 66 nordmenn på å få sitt erstatningskrav avgjort - 11 år etter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk
VAR OVERALT: Ved svineinfluensapandemien i 2009, var det mulig å få vaksine på nærbutikken. Fortsatt venter 66 nordmenn på å få sitt erstatningskrav avgjort - 11 år etter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Behandlet eller vurdert som ferdig av bildedesk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Får du avslag på søknaden om erstatning etter feilbehandling i helsevesenet i NPE (Norsk Pasientskadeerstating), og klager til Helseklage, må du regne med å vente nesten tre år på en avgjørelse.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, har behandlingstida i Nasjonalt klageorgan for helsetjenesten (Helseklage) siden 2015 i snitt ligger på 34 måneder. I førsteinstansen NPE er behandingstida åtte måneder i snitt.

Kritikkverdig, konkluderte Riksrevisjonen i november i år da de avsluttet sin undersøkelse av behandlingstidene i NPE og Helseklage.

Stort problem

- Det er generelt et stort problem med lange ventetider i Helseklage. Jeg synes det er svært kritikkverdig av regjeringen ikke å ordne opp i dette, sier Kjersti Toppe (Sp), første nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Hun har lest Dagbladets artikkel om Tobias Sigurdsen Odner (24), som måtte vente seks år før han fikk erstatning for å ha utviklet narkolepsi etter svineinfluensvaksinen i 2009. Mange av ofrene etter svineinfluensavaksinen Pandemrix har ventet lenge for å få saken avgjort. 80 prosent får avslag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer