Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

3 av 4 amerikanere er klar for svart president

Bare 63 prosent mener folket er klare for en kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Andelen av amerikanere som mener landet er klart for å få en afroamerikansk president er økende.

CNN publiserer i dag en meningsmåling der 76 prosent sier de mener befolkningen er klar for å se en afroamerikaner i det hvite hus. Dette er hele 14 prosent flere enn på en meningsmåling i desember 2006.

Bare 63 prosent mener landet er klart for å få en kvinnelig president.

Flere hvite tror på svart president

Keating Holland, mannen bak målingen, mener det er klart at Barack Obamas suksess i det demokratiske nominasjonsvalget er en viktig årsak til folkets holdninger.

- Vi stiller ikke dette spørsmålet i et vakuum. I mange tilfeller har nok folk hatt Obama i tankene når de har svart, selv om han ikke er nevnt noe sted i undersøkelsen, sier Holland.

Det er flest hvite mennesker som mener landet er klart for en afroamerikansk president. 78 prosent av de hvite mener dette, mens bare 69 prosent av afroamerikanerne tror folk er klare for å få en av dem som president.

- Basert på sine egne livserfaringer er svarte litt mer skeptiske enn hvite. Men afroamerikanrne har også blitt mer positive, spesielt etter valget i Iowa der Obama vant i en stat med overveldende flertall av hvite velgere, sier Bill Schneider, CNNs politiske analytiker.

KARISMATISK:  Tre av fire amerikanere mener befolkningen er klare for å se en afroamerikaner i det hvite hus. Barack Obama blir historisk hvis han vinner presidentvalget i november. Foto: Scanpix
KARISMATISK: Tre av fire amerikanere mener befolkningen er klare for å se en afroamerikaner i det hvite hus. Barack Obama blir historisk hvis han vinner presidentvalget i november. Foto: Scanpix Vis mer

Det er flest optimister blant unge svarte menn med høy utdannelse. Kvinner med lav utdannelse og de eldre er mest skeptiske til om folket er klar for en svart president.

Det lave antallet som tror amerikanerne er klare for en kvinnelige president overrasker ikke Schneider.

- Folk ser mer negative følelser mot Hillary Clinton enn mot Obama. Samtidig er det ikke mange som vil innrømme sine egne fordommer, de gjemmer seg heller bak hva de tror hele befolkningen er klar for, mener Schneider.

Sikker på demokratisk president

Hillary Clinton selv har en mye sterkere tro på at folket er klare for å se henne som president. Hun avviste i går anklager om at hun har sagt til guvernør Bill Richardson at Obama ikke er i stand til å vinne presidentvalget til høsten, melder AP.

På direkte spørsmål om hun tror Obama kan vinne valget hvis han bli demokratenes kandidat svarer hun noe kryptisk.

- Jeg er sikker på at vi vil ha en forent demokratisk parti. Jeg vil gjøre alt som er mulig for å være sikker på at vi kan vinne og jeg er sikker på at vi vil ha en demokrat i det hvite hus neste år, sa Clinton.

Før hun la til at hun mener hun er den beste kandidaten og vil bli den beste presidenten.

image: 3 av 4 amerikanere er klar for svart president

Har sikret seg flest delegater

Obama leder hittil klart i nominasjonsprosessen, etter å ha sikret seg støtte fra 1.414 partidelegater, blant dem 221 såkalte superdelegater, viser en oversikt utarbeidet av nettstedet realclearpolitics.com.

Clinton har 1.252 delegater i ryggen, til tross for at hun har sikret seg støtte fra flere superdelegater enn Obama, 251 i alt.

Superdelegatene er imidlertid usikre støttespillere, og kan skifte hest helt fram til demokratenes landsmøte i august, der det blir avgjort hvem som blir presidentkandidat og må ta opp kampen mot republikanernes kandidat John McCain.

LIGGER ETTER: Hillary Clinton ligger etter Barac Obama i kampen om å sirke seg flest delegater før demokratenes landsmøte i august, der partiets kandidat velges.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media