Hjemmeboende syke eldre:

3 av 4 får ikke tannpleien de har krav på. Men tannhelsetjenesten får pengene likevel

I fjor fikk bare 23 prosent av eldre med hjemmesykepleie den tannbehandlingen de har krav på. Mange klarer ikke å komme seg til tannlegen selv, ifølge forsker.

TANNPLEIE: Mange eldre med hjemmesykepleie får ikke hjelp til å komme seg til tannlegen. Foto: NTB /Scanpix
TANNPLEIE: Mange eldre med hjemmesykepleie får ikke hjelp til å komme seg til tannlegen. Foto: NTB /Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Eldre og langtidssyke som har tilsyn av hjemmesykepleie, har også rett på gratis tannbehandling fra den offentlige tannhelsetjenesten. I teorien. I praksis var det bare 23 prosent av denne gruppen på landsbasis som ble undersøkt eller behandlet i 2017, ifølge tall fra SSB.

Den offentlige tannhelsetjenesten er fylkeskommunal, og får bevilget en andel av fylkeskommunenes budsjetter for å gi et oppsøkende tilbud til de gruppene som har rett på det. Men det stilles ikke krav om at alle skal få behandling.

Det finnes heller ikke offentlig statistikk på hvorfor 77 prosent av hjemmeboende syke eldre ikke benytter seg av tilbudet om gratis tannbehandling. Noen av dem kan ha betalt for privat tannlege selv.

Men ifølge en undersøkelse utført av en gruppe forskere ved Universitetet i Bergen, kan virkeligheten være langt mer bekymringsfull.

Vil ha oppsøkende tilbud

- Det er mange hjemmeboende syke som ikke får plass eller ikke ønsker å bo på institusjon. Spørsmålet er, får de tannbehandlingen de har krav på? Svaret er at det får de ikke, sier Gunhild Vesterhus Strand, professor ved Institutt for klinisk odontologi, til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer