Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hjemmeboende syke eldre:

3 av 4 får ikke tannpleien de har krav på. Men tannhelsetjenesten får pengene likevel

I fjor fikk bare 23 prosent av eldre med hjemmesykepleie den tannbehandlingen de har krav på. Mange klarer ikke å komme seg til tannlegen selv, ifølge forsker.

TANNPLEIE: Mange eldre med hjemmesykepleie får ikke hjelp til å komme seg til tannlegen. Foto: NTB /Scanpix
TANNPLEIE: Mange eldre med hjemmesykepleie får ikke hjelp til å komme seg til tannlegen. Foto: NTB /Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eldre og langtidssyke som har tilsyn av hjemmesykepleie, har også rett på gratis tannbehandling fra den offentlige tannhelsetjenesten. I teorien. I praksis var det bare 23 prosent av denne gruppen på landsbasis som ble undersøkt eller behandlet i 2017, ifølge tall fra SSB.

Den offentlige tannhelsetjenesten er fylkeskommunal, og får bevilget en andel av fylkeskommunenes budsjetter for å gi et oppsøkende tilbud til de gruppene som har rett på det. Men det stilles ikke krav om at alle skal få behandling.

Det finnes heller ikke offentlig statistikk på hvorfor 77 prosent av hjemmeboende syke eldre ikke benytter seg av tilbudet om gratis tannbehandling. Noen av dem kan ha betalt for privat tannlege selv.

Men ifølge en undersøkelse utført av en gruppe forskere ved Universitetet i Bergen, kan virkeligheten være langt mer bekymringsfull.

Vil ha oppsøkende tilbud

- Det er mange hjemmeboende syke som ikke får plass eller ikke ønsker å bo på institusjon. Spørsmålet er, får de tannbehandlingen de har krav på? Svaret er at det får de ikke, sier Gunhild Vesterhus Strand, professor ved Institutt for klinisk odontologi, til Dagbladet.

BEKYMRET: Professor Gunhild Vesterhus Strand.
BEKYMRET: Professor Gunhild Vesterhus Strand. Vis mer

Strand har nylig gjennomført en undersøkelse blant 400 hjemmeboende syke eldre for å finne ut hvorfor så mange som har rett til det, ikke har tatt imot offentlig tannpleie.

- Blant dem som var med på undersøkelsen vår, var det bare 18 prosent som hadde benyttet seg av tilbudet. Så spurte vi hvorfor. Det viser seg at de klarer ikke å komme seg ut av leiligheten fordi det er ingen som kan følge dem, sier Strand.

Resultatet er at mange hjemmeboende eldre blir stående uten tannpleie, og etter hvert får problemer med å spise.

Strand er klar på hva som bør gjøres for å bøte på problemet.

- Loven gir rett til oppsøkende tilbud, og det får ikke disse gruppene. Vi må få på plass at tannlegen kommer hjem til dem sammen hjemmesykepleien, sier hun.

- Ikke vårt ansvar

Fylkestannlege i Hordaland, Arne Åsan, er tydelig på at henting og bringing ikke er en del av tjenesten.

- Tannhelsetjenesten kan ikke ha ansvaret for at pasientene fysisk kommer seg til klinikken, men tannhelsetjenesten skal selvfølgelig tilrettelegge slik at tid for behandling passer best mulig, sier Åsan til Dagbladet.

Åsan forteller også at det er den kommunale pleie- og omsorgstjenesten som har oversikt over hvem som kvalifiserer til å få gratis tannpleie, og derfor også har ansvaret for å informere de eldre om denne retten.

- Bør det finnes et oppsøkende tilbud, slik Strand foreslår?

- Det kan være en god løsning å prøve ut å ha en tannpleier som følger hjemmesykepleien rundt for å kartlegge behovet, men vi er ikke der per i dag. Det vil kreve ytterligere finansiering, sier Åsan.

- Flere syke bor hjemme

Stortingsrepresentant Tuva Moflag (Ap) forteller Dagbladet at hun var ukjent med problemstillingen. Hun vil nå følge opp med et spørsmål i Stortinget.

- Det er aldri bra når noen ikke får sine helserettigheter oppfylt. Det er flere og flere som bor hjemme nå, og de blir sykere også, fordi vi er i gang med å vri omsorgen til mer hjemmebaserte tjenester. Så da må vi følge dette opp for å sørge for at disse folkene får den behandlingen de har krav på, sier hun, og fortsetter:

- Vi må finne ut om tannhelsetjenesten er godt nok i stand til å følge opp de som ikke klarer å komme seg til tannlegen selv, og om de bør tilby en hentetjeneste i tillegg.

Ifølge statssekretær Maria Jahrmann Bjerke, kjenner Helse- og omsorgsdepartementet til at det finnes brukere som ikke får mulighet til å benytte seg av tilbudet, men omfanget er usikkert.

- Tjenesten bør strekke seg langt for å drive et oppsøkende tilbud der hvor enkeltpersoner har vansker med å forflytte seg, skriver hun i en e-post til Dagbladet. Hun fortsetter:

- I den nye eldrereformen, "Leve hele livet", legger vi stor vekt på at kommuner og fylkeskommunenes tannhelsetjeneste må samarbeide bedre. Det er avgjørende for at den eldre pasienten kan ha en god tann- og munnhelse livet ut. Departementet stiller ikke krav til fylkeskommunen om å etablere en følgetjeneste, men forventer at fylkeskommunene tar det ansvaret de har etter loven.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media