3. juledag vil Norge kaste ut familien Bulajic. De har bodd i Lom i fire år.

Etter 27. desember har ikke familien, med barn på 4 og 5 år, lov til å oppholde seg i Norge. Sp-ordfører Simen Bjørgen krever at statsminister Jens Stoltenberg griper inn umiddelbart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Dette er hjerterått, slår Bjørgen fast. I går sendte han en telefaks til Jens Stoltenberg der han krever at statsministeren stanser utvisningen av den kosovoalbanske familien Bulajic med to små barn.

Sammen med Ap-kollegaen i Tolga kommune, Marit Gilleberg, starter han nå et ordføreropprør mot egen regjering. De vil stanse utvisninger av flyktninger nå i jula, de krever at flyktninger som har bodd i landet i flere år får bli og de forlanger at regjeringen gjør noe med den trege saksbehandlingen i Utlendingsdirektoratet (UDI).

-  Regjeringen snakker mye om makspris i barnehagene. Jeg synes de burde snakke mer om makstid for saksbehandling i UDI, sier Marit Gilleberg.

Tilbake til ingenting

Bakgrunnen for ordfører Bjørgens harme er at ekteparet Zorica og Vojin Bulajic med sønnene Vidak (4) og Danilov (5) skal kastes ut av Norge på tredje juledag. Familien sendes tilbake til ingenting i Kosovo etter fire år i Lom kommune.

-  De frykter for barnas sikkerhet der, sier han.

Familien bor på asylmottaket i kommunen. Både Zorica og Vojin har jobb.

-  Vi snakker om fire pliktoppfyllende og omsorgsfulle medmennesker som er blitt lomværinger. Guttene snakker til og med dialekten breiere enn meg, og de snakker ikke noe annet enn norsk. Verken UDI eller Utlendingsnemnda har tatt hensyn til guttene. Jeg mener dette er i strid med FNs barnekonvensjon, sier Bjørgen.Ordføreren krever at familien får bli i Lom, der lokalbefolkningen slår ring om familien og reagerer sterkt på at myndighetene velger å sette 27. desember som familiens frist til å forlate landet.

 UTVISES I JULA:  Ordfører Simen Bjørgen i Lom (i midten) reagerer kraftig på at norske utlendingsmyndigheter vil kaste ut den kosovoalbanske familien Bulajic midt i julehøytida. Fra venstre Zorica Vojinovic Bulajic, sønnen Vidak (4), ordfører Simen Bjørgen,Vojin Bulajic med sønnen Danilov (5). Foto: Kari Tone Sperstad/Fjuken
UTVISES I JULA: Ordfører Simen Bjørgen i Lom (i midten) reagerer kraftig på at norske utlendingsmyndigheter vil kaste ut den kosovoalbanske familien Bulajic midt i julehøytida. Fra venstre Zorica Vojinovic Bulajic, sønnen Vidak (4), ordfører Simen Bjørgen,Vojin Bulajic med sønnen Danilov (5). Foto: Kari Tone Sperstad/Fjuken Vis mer

Mye tårer

-  At vedtaket om utvisningen kommer midt i julehøytida, gjør det hele enda vanskeligere å fordøye. Guttene går i barnehage her, og familien har mange venner i bygda. Mange er fortvilet og opprørt. Det er mye tårer, sier han.

Ordføreren vil også ha familien boende av andre grunner:

-  Vi er en kommune med synkende folketall. Vi trenger folk og vil så gjerne beholde denne familien blant oss, sier Bjørgen.Ordfører Marit Gilleberg i Tolga har også engasjert seg for å beholde en av kommunens unge menn. Kosovoalbaneren Muharrem Menxhiqu (26) kom til Tolga kommune for fire år siden, der mor, far og tre søsken allerede bodde. Muharrem kom fra Tyskland, der han som 19-åring ble dømt og sonet for en narkotikaforbrytelse.

-  Han har sonet sin dom, og her i Tolga har han arbeidet og får de beste skussmål fra arbeidsgiveren. Det går ikke an at en sak som er opp- og avgjort skal få ødelegge livet til en ung mann, sier Gilleberg.

- Umenneskelig

Hun reagerer spesielt kraftig på at brevet med utvisningsvedtaket kom i går, på lille julaften. Muharrem søkte først asyl i Norge. Den søknaden ble avslått. Så søkte han om familiegjenforening. Den har det tatt UDI 2 år og sju måneder å behandle. Nå er den avslått på grunn av mannens forhistorie og at han svarte nei på spørsmål om han var tidligere straffet i det første intervjuet med UDI.

-  Jeg krever at regjeringen gjør noe for å stanse denne umenneskelige behandlingen. Saken er bare ett eksempel på altfor lang saksbehandlingstid hos utlendingsmyndighetene, sier Gilleberg.

Hun og Bjørgen arbeider for å mobilisere ordførere for å endre norsk utlendingspolitikk. -  Jeg ønsker et ordføreropprør. Når mennesker har bodd i våre lokalsamfunn i flere år og fungerer godt, er det umenneskelig å kaste dem ut, sier Bjørgen.