Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

3 milliarder kroner til Libanon

Verdenssamfunnet samlet i Stockholm for å skaffe penger til gjenoppbygging

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Over 60 land og hjelpeorganisasjoner er representert i Stockholm i dag, i et forsøk på å skaffe 500 millioner dollar - eller i overkant av 3 milliarder norske kroner - for å gjenoppbygge Libanon.

- Det Libanon har oppnådd de siste 15 årene, ble i løpet av dager utslettet av Israel, sa Libanons statsminister Fuad Siniora, og la til at gjenoppbyggingsarbeidet vil være betydelig vanskeligere dersom Israel ikke løftet på sjø-, luft- og landblokaden.

Siniora sa de direkte kostnadene er på milliarder av dollar, mens de økonomiske tapene turistnæringen og industrien vil lide fremover, kommer på enda flere milliarder.

Sveriges utenriksminister Jan Eliasson tilbakeviser at nødhjelpspengene vil ende opp hos Hizbollah, og styrke gruppens posisjon i det sydlige Libanon.

- Pengene er ment å hjelpe og styrke den libanesiske regjeringen, og i den sammenheng er Hizbollah en minimal part.

Krigen som startet 12. juli, etterlot flere landsbyer i ruiner og 1 million mennesker på flukt fra sine hjem.

I første rekke er hjelpen ment å være med å bygge opp infrastruktur, sørge hos husly for flyktninger og fjerne udetonerte bomber og miner. FN og Jan Egeland har allerede  fordømt Israels bruk av klasebomber  de siste døgnene av krigen. Det er rapportert om 50 døde som følge av klasebomber, etter at våpenhvilen trådde i kraft.

Allerede har flere land lovet å bidra, og penger har tikket inn de dagene konferansen har pågått i Sverige.

<B>STATSMINISTERE Libanons Fuad Siniora og Sveriges Gøran Persson under møtet i Stockholm