3 millioner beordret til å evakuere

Men folk i Florida nekter å rømme fra Jeanne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Se animasjon av Jeannes bevegelser hos TV-kanalen WESH.

  Jeanne blir den fjerde orkanen i Florida på seks uker. Den er ventet å bli enda sterkere enn Frances, som herjet staten tidligere denne måneden.

  Orkanen Jeanne økte raskt i styrke da den i kveld passerte det nordvestlige Bahamas med en fart på 185 kilometer i timen. Det er ventet at den vil treffe Florida tidlig i morgen. Det er sendt ut orkanvarsel for nesten hele statens atlanterhavskyst.

  Ifølge myndighetenes beregninger kan 4,7 millioner av Floridas 17 millioner innbyggere bli rammet av Jeanne. Det fryktes at over 1 million bygninger kan bli ødelagt og at 142.000 familier kan bli husløse.

  Nekter å evakuere


  Flere innbyggere langs den 500 kilometer lange kyststripen har nektet å følge evakueringsordren, noe som bekymrer Floridas guvernør, Jeb Bush.

  - Jeg håper de ikke tror at de bare kan ri av denne stormen, fordi de overlevde den forrige. De bør tenke seg om en gang til. Denne stormen blir større og sterkere, advarte Bush i dag.

  - Jeg vet at folk nå er frustrert og lei. Tro meg - det er guvernøren også, sier Jeb Bush.

  Jeanne vil treffe land ved Fort Pierce, i det samme området som ble ødelagt av Frances, ifølge tidlige beregninger. Mange har ikke engang rukket å reparere skadene etter den forrige naturkatastrofen.

  - Jeg reiser ikke herfra. Jeg har allerede mistet alt, sier Kathy Chasteen. Hun fikk hjemmet totalt ødelagt i orkanen for tre uker siden.

  Bush lover hjelp


  I forrige uke mistet minst 130 personer livet i USA og Karibia som følge av orkanen Ivan. Før det tok Charley og Frances flere titall liv. Tusener av boliger ble ødelagt.

  For hundretusener av amerikanere var det i dag igjen tid for å skalke alle luker og hamstre batterier, vann og bensin før de gikk i dekning.

  - Det er helt utrolig. Dette året blir noe å fortelle barnebarna om, sier Max Mayfield, direktøren for det nasjonale orkansenteret i Miami.

  - Nok en storm er på vei. Det vil bli en ny test av vår vilje og medlidenhet, sier president George W. Bush.

  - Vi ber for alle der nede. Vi håper på det beste. Myndighetene står klare til å hjelpe, sier presidenten.

  Store ødeleggelser


  På Bahamas, som fremdeles prøver å reise seg etter ødeleggelsene under Frances, trengte lørdag innbyggerne på øyene Grand Bahama og Abaco seg sammen i tilfluktsrommene mens orkanen nærmet seg faretruende.

  Fremdeles er rundt 1.129 mennesker savnet etter flommen som ble utløst av Jeanne på Haiti. Det offisielle tallet på omkomne var i kveld 1286.

  I Den dominikanske republikk mistet 27 personer livet under uværet, ifølge myndighetene. Det rapporteres også om ni døde på Bahamas og to omkomne i Puerto Rico.

  (NTB-Reuters-AFP)

 • Les mer: NOAA.org
TROSSER STORMEN:</B> Ikke alle i Florida følger ordren om evakuering. Her en turgåer på Cocoa Beach.
SATELITT:</B> Dette satelittbildet med forsterkede farger er tatt tidligere i dag.