«30- 40 blir drept hver dag»

- Ting blir stadig bedre, sier en amerikansk militærtalsmann like etter bombeaksjonene i Bagdad i går. Uttalelsene får Kirkens Nødhjelps utsendte i Irak til å rase.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Bare tull. Alt blir verre, sier Tore Winsvold.

Det er tidlig morgen i Bagdad. Bygningen som Winsvold sitter i, rister kraftig. Bare noen få hundre meter unna blir en sykebil sprengt foran lokalene til det internasjonale Røde Kors. Der ligger også en barneskole og et sykehus. Winsvold frykter det verste.

Seinere viser det seg at minst 42 ble drept og over 200 såret i en serie bombeattentater mot Røde Kors og politistasjoner i Bagdad i går.

- Endrer atferd

- Barna har det fælt, og har allerede begynt å endre atferd. Nå er vi i ferd med å sette i gang en kampanje for at amerikanerne skal få vite hva krig egentlig er for noe, sier Kirkens Nødhjelp-utsendingen, som har vært i Irak det siste halve året.

Nordmannens stemme regelrett raser gjennom telefonlinjen fra Bagdad.

- Jeg er sint på terroristene, men også på dem som ikke klarer å få sikkerhet i landet, sier Winsvold, med klar hentydning til den amerikanske okkupasjonsmakten.

Ifølge Winsvold blir 30 til 40 irakere drept hver eneste dag i Irak. Ikke bare av bilbomber, men av de titusenvis av kriminelle som farer fritt rundt i landet. Like før krigen tømte nemlig Saddam Hussein fengslene. 150000 fanger slapp ut, hvorav minst 50000 var kriminelle.

- Det er fremdeles titusenvis av kriminelle i gatene. De kidnapper barn, bryter seg inn i hjem og voldtar kvinner. Mange foreldre stenger barna sine inne. De tør ikke la dem gå på skolen, sier KN-lederen.

KN-leder Winsvold er også formann i en UNICEF-komité som akkurat har gjennomført en undersøkelse blant tusenvis av kvinner og barn i Irak. Resultatene er ikke oppløftende.

Kidnapping

- Vi ser allerede endringer i barnas atferd. De er redde og isolerte. De drømmer om at far blir skutt, mor og søster voldtatt - mens de sjøl blir kidnappet, sukker den 67-årige Winsvold.

I gata hvor de norske KN-utsendte holder til skjer det - som i resten av Irak - mye hele tida.

- En 17-åring ble kidnappet av fire væpnede venn i gata vi bor i. De ringte til guttens familie og sa de skulle få tilbake sønnen hvis de solgte bilen og huset. Slike kidnappinger skjer mange ganger om dagen her nede, sier Winsvold.

En natt skjøt kriminelle seg inn i en annen bolig i det samme nabolaget. Der tok de med seg alt av verdier - og stakk. Tilbake sto de ribbede huseierne - hjelpeløse.

Blir i Irak

For den vanlige iraker er de kriminelle en større trussel enn al-Qaida og Saddam Hussein i disse dager, mener Winsvold.

- Ikke noe er verre enn hva de titusener av kriminelle i Irak bedriver. De er bare ute etter verdier og vold, sier Winsvold.

KN-lokalene ligger noen få hundre meter fra det internasjonale Røde Kors.

- Røde Kors-bygningene var stedet vi skulle rømme hvis noe alvorlig skjer. Nå vet vi ikke hvor vi skal evakuere. Ting begynner å nærme seg, sier Winsnes.

Kirkens Nødhjelp har ingen umiddelbare planer om å bemanne ned etter gårsdagens bilbombeaksjoner. KN har fire nordmenn i Irak: Tore Winsvold, Berit Strømme, Bård Frostad og Jørn Kørber. Norges Røde Kors-medarbeider i Bagdad, Miriam Bergholz, er i god behold, og var langt unna gårsdagens aksjon. Det samme gjelder Norsk Folkehjelps tre medarbeidere.

KAOS: En skadd mann blir hjulpet vekk på båre etter de voldsomme eksplosjonene ved Røde Kors-hovedkvarteret i Bagdad i går morges.