30 000 evakuert fra brann i California

- Hele fjellet ser ut som et inferno.

KRAFTIG BRANN: Brannmannskapet sliter med skogbrannen som herjer i åsene rundt Santa Barbara. Byen trues av flammene, og over 30.000 er allerede evakuert. Foto: SCANPIX/REUTERS/Rafael Delgado
KRAFTIG BRANN: Brannmannskapet sliter med skogbrannen som herjer i åsene rundt Santa Barbara. Byen trues av flammene, og over 30.000 er allerede evakuert. Foto: SCANPIX/REUTERS/Rafael DelgadoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||30 000 mennesker er evakuert og enda 23 000 har fått beskjed om å være klar til å rømme på et øyeblikks varsel fra en hissig skogbrann som herjer åsene rundt Santa Barbara.


Minst 75 luksusboliger er lagt i aske, og ytterligere 2.500 står i fare for å bli flammenes rov om ikke brannmannskapene får kontroll over brannen i Santa Ynez-fjellene over den velstående byen.

- Det er galskap. Hele fjellet ser ut som et inferno, sa Maria Martinez som sammen med sin forlovede måtte forlate sitt hjem i utkanten av byen og kjøre til et evakueringssenter.

Siden Jesuita-brannen brøt ut tirsdag, er 1.400 hektar svartsvidd i åsene, men hittil er det ikke meldt om omkomne.

Elleve brannmenn er imidlertid skadd, blant dem tre som er lagt inn på sykehus med brann- og røykskader etter at et hus de prøvde å beskytte plutselig eksploderte i flammer.


Ikke kontroll

Brannmannskapene har hatt lite framgang i kampen mot flammene som piskes opp av varm vind i de knusktørre åsene.

Tvert imot blusset brannen opp med voldsom kraft natt til fredag, og brannmannskapene har overhodet ikke kontroll over den.

De kjemper en heroisk kamp for å holde ilden unna en park i den sørlige delen av byen. Når den fram dit, er veien åpen inn til sentrum av Santa Barbara. I utkanten av byen var de travelt opptatt med å slukke småbranner som oppstår på hustakene på grunn av flygende gnister.

PRØVER Å BEGRENSE SKADENE: Væske som skal hindre at brannen spres seg blir sluppet fra fly i områdene rundt brannen. Foto: David McNew/Getty Images/AFP/Scanpix
PRØVER Å BEGRENSE SKADENE: Væske som skal hindre at brannen spres seg blir sluppet fra fly i områdene rundt brannen. Foto: David McNew/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer

246 brannbiler, 14 brannslukkingsfly og 15 helikoptre er satt inn i slukkingsarbeidet. Fredag ettermiddag ble også en enorm DC-10 som kan dumpe tonnevis av vann på brannen, satt inn.


Kjendiser evakuert

Supermodellen og klesdesigneren Kathy Ireland er blant dem som har måttet forlate sine hjem, og Oprah Winfrey er blant andre kjendiser som har hus i området.

Guvernør Arnold Schwarzenegger har erklært unntakstilstand slik at det blir lettere å få frigjort ressurser til kampen mot brannene.

Brannen er årets første i det knusktørre California, der brannene blir ekstra farlige på grunn av den tørre Santa Ana-vinden og det faktum at byggeboomen de siste årene har ført til utstrakt bygging av hus lenger inn i tørre skogsområder.

2007 var et av de verste brannårene noensinne for California. Da ble 2.000 hjem brent til grunnen og 640.000 mennesker måtte evakueres.

I november i fjor ble minst 100 hjem ødelagt av brann i kjendisenklaven Montecito utenfor Santa Barbara.

(NTB)

NEDBRENT: Brannen har herjet Santa Barbara. Foto: AFP/Robyn BECK/Scanpix
NEDBRENT: Brannen har herjet Santa Barbara. Foto: AFP/Robyn BECK/Scanpix Vis mer