30 000 flypassasjerer rammes i dag

48 fly innstilt. Seks nye flyplasser kan lammes. Slik reiser du.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Blir du rammet av streiken eller har bilder og informasjon du vil dele? Dagbladet.no vil komme i kontakt med deg. Send SMS/MMS til 2400, ring 2400 00 00 eller send epost til 2400@dagbladet.no

(Dagbladet.no): 5 000 reisende til og fra Gardermoen rammes av flyplasstreiken når 48 flyginger innstiles i dag. Totalt regner Avinor med at 30 000 reisende berøres av streiken hver dag. 

Enda verre kan det bli dersom seks flere flyplasser blir stengt tirsdag. Se faktaboks for en oversikt over hvilke flyplasser som er i faresonen.

Minst 48 flyginger blir innstilt i dag. Avstanden mellom partene i lønnsoppgjøret, Avinor og LO Stat, er så stor at riksmeglingsmann Svein Longva før helgen ikke så noen grunn til å legge fram et forslag til enighet.

I går uttalte Avinors kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen til Nyhetskanalen at det ikke lenger fantes noen dialog med LO Stat for å få til en løsning.

Et av hovedkravene fra ansatte organisert i NTL og EL&IT er bedre ulempetillegg for ubekvem arbeidstid.

Rolig på Gardermoen

- Trafikken til og fra Gardermoen går som normalt, med unntak av distriktsrutene i Norge, sier pressetalskvinne for OSL Sofie Bruun til Dagbladet.no i natt.

DET BLIR IKKE BEDRE: Innstillingene fortsetter ut morgendagen. Foto: Skjermdump fra Avinor
DET BLIR IKKE BEDRE: Innstillingene fortsetter ut morgendagen. Foto: Skjermdump fra Avinor Vis mer

 - Det er noen fly som ikke går, og det berører 5000-6000 passasjerer. Men dette gjelder personer som skulle reist til eller fra de flyplassene som allerede er stengt, sier informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn Gardermoen til Dagbladet.no. 

Han forteller at det er rolig på flyplassen.

- Her er det normal mandagsdrift. Folk har fått med seg at det er streik, og det er ingen poeng i å møte opp, sier Kobro.

Det er tatt ut 40 personer i streik på Gardermoen. Om streiken fortsetter til i morgen blir nye 19 tatt ut. Kobro frykter likevel ikke at dette vil få ytterligere følger for trafikken.

- Dette er ikke possisjoner som fører til at en må stenge, sier Kobro.

Du kan følge utviklingen på Avinors liste over flyforsinkelser og innstillinger.

Ferieproblemer

På direkteflygningene mellom distriktsflyplassene som er stengt og utlandet er det også stillstand. Dermed rammes også nordmenn på vei til og fra ferie.

30 000 flypassasjerer rammes i dag

- Hvis flyet skal til én av de seks flyplassene som er rammet av streik, er det så godt som sikkert at det ikke går, sier Bruun til NTB.

Kundenes rettigheter 

Alle passasjer kan enten heve avtalen eller kreve omruting hvis flyavgangen blir forsinket over 5 timer eller kansellert som følge av streiken. For reisende fra Flesland i Bergen er Stavangers Sola lufthavn en mulighet. I Nord-Norge må reisende til og fra Harstad/Narvik lufthavn belage seg på den fem timer lange turen via Bodø.

Både Norwegian og SAS informerer om dette på sine nettsider.

Du kan også ombestille og utsette avreisen din, om det skulle passe slik.

Les mer om hva du har krav på under en streik hos Forbrukerrådet.

Allerede 17.-mai meldte NSB om nær fulle tog på avgangene mellom Bergen og Oslo.

Når uke- og dagpendlere i dag traver ned mot Østbanehallen i Oslo Bergen togstasjon blir det knapt om plassene. Om du ikke har bil, finnes det flere busselskaper som kan ta deg på kryss og tvers av landet. I tillegg kan Hurtigruten by på flott utsikt for dem som ferdes langs kysten.

Mat og drikke

Du har også noen rettigheter i forhold til ventetid på flyplass og lignende.

- Passasjerene har rett til forpleining, mat og drikke som står i rimelig forhold til ventetiden, hotellinnkvartering der en eller flere ekstra overnattinger er nødvendig, transport til og fra hotellinnkvarteringen og dekning av utgifter til to telefonsamtaler, opplyste Pål Nygård i Forbrukerombudet da streiken startet fredag.

Bruun ber de reisende ta kontakt med flyselskapet eller sjekke på selskapenes nettsider for å finne statusen for sine flyginger.

- Vet man noe om når denne streiken kan ta slutt?

- Nei, det er bare å følge med på Avinor og flyselskapenes hjemmesider.

BEREDSKAP: Nor-Way har ekstra busser klare, både i Oslo, Drammen og Bergen. NSB har satt inn ekstra tog.
INGEN DIALOG: Kommunikasjonsdirektør Ove Nilsen i Avinor avviste i går at det finnes en dialog mellom partene i lønsstriden.