Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

30 000 lynnedslag i Sverige i natt

Rundt 16 000 husholdninger på Gotland ble strømløse. Nå kommer uværet til Norge.

LYSTE OPP: - Det lynte som bare det og det regnet som bare det, sier fotografen om værforholdene han fotograferte i Gotland i går kveld. Foto: Stefan Reinerdahl
LYSTE OPP: - Det lynte som bare det og det regnet som bare det, sier fotografen om værforholdene han fotograferte i Gotland i går kveld. Foto: Stefan Reinerdahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble registrert 30 000 lyn over Sør-Sverige i går kveld, skriver Expressen.

Det er ikke meldt om personskader eller større materielle ødeleggelser etter uværet, men rundt 16 000 husholdninger på Gotland ble strømløse.

- Hele Gotland ble strømløse, sier Kent Billquist, vakthavande befal ved politiet i Gotland, til Expressen.

Utpå morgenkvisten fredag hadde de fleste fått strømmen tilbake, men Gotlands Energi jobbet fortsatt med å utbedre feilen for de 500 siste.

Venter mer lyn Klokka 03.00 i natt hadde uværet passert Gotland og trukket inn over områdene mellom Vänern, Vättern og Halland.

Også i Bråviken-området og opp mot Gävlebukta og i Gästrikland flerret lyn over nattehimmelen.

- Vi kan trolig forvente ytterligere 3000 - 4000 lynnedslag når tordenværet fortsetter mot vest og nordvest. Men aktiviteten dempes utpå morgenkvisten før tordenværet dør ut, forteller vakthavende meteorolog Stefan Flodin ved SMHI til NTB.

Myndighetene sendte torsdag kveld ut varsel om uvær for hele det sørøstlige Sverige, men dette ble trukket tilbake fredag morgen.

Kommer til Norge Et massivt nedbørssystem fra sørøst er nå ventet over Østlandet i dag og i morgen.

- Det kommer såpass mye at vi har utstedt et fomvarsel for Sør- og Østlandet. Dette varselet har det mellomste av tre ulike alvorlighetsgrader, sier vakthavende hydrolog Ingjerd Haddeland ved Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til Dagbladet.

- Nå i morgentimene har det ennå ikke kommet så mye regn. Vi ligger midt i mellom noe som har passert og noe som er på vei, forklarer Øyvind Johnsen, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.  

OVERSVØMMELSER: Store deler av havneområdet i Gotland ble i går kveld oversvømt. Nå kommer nedbøren til Norge. Foto: Stefan Reinerdahl
OVERSVØMMELSER: Store deler av havneområdet i Gotland ble i går kveld oversvømt. Nå kommer nedbøren til Norge. Foto: Stefan Reinerdahl Vis mer

Han sier uværet kommer fra det sentrale Europa, via Sverige og nå er på vei mot oss. Det er vanskelig å si akkurat hvor det vil falle mest regn, men det er Østlandet og Sørlandet som vil få aller mest. 

- Kan bli vanskelig å sove - Det blir Sør-Norge sør for Dovre som i første omgang får nedbøren. Det er også muligheter for tordenbyger, for det meste på Østlandet, i områdene rundt Oslofjorden og nedover mot svenskegrensa, sier han.    

Johnsen forteller at regnvarselet har blitt nedjustert noe, men at det ikke er usannsynlig at det vil komme mellom 50 og 60 millimeter med regn i løpet av helgen.  

- Hvis prognosene har rett kan vi faktisk få opp mot 80 millimeter også, men vi får ikke håpe på det, sier han. 

Men selv om regnet pøser ned tenger du ikke bekymre deg for å fryse. Temperaturene vil holde seg relativt høye.  

- Det blir nok meget høy luftfuktighet, og en del vil nok oppleve at det blir vanskelig å sove om natta, sier Johnsen.  

Foreløpig ser det ut til at resten av landet slipper unna det tunge regnet, i alle fall i helgen. Både Vestlandet og Trøndelag vil få lite nedbør, og Trondheim vil få kortere perioder med sol.  
Sola vil også skinne i nord i helgen: Troms og Finnmark vil får lange perioder med sol, mens folk i Nordland kan få litt nedbør midt på dagen i dag.

30 000: Det ble registrert 30 000 lynnedslag i Sør-Sverige i går. Foto: Stefan Reinerdahl
30 000: Det ble registrert 30 000 lynnedslag i Sør-Sverige i går. Foto: Stefan Reinerdahl Vis mer