GODT BEVOKTET:Talerstolen sto klar for talsmannen for det høyre-ekstreme partiet «Gyllen Demring» da titusener av nynazister viste muskler i Athens gater. Foto: Scanpix/Reuter
GODT BEVOKTET:Talerstolen sto klar for talsmannen for det høyre-ekstreme partiet «Gyllen Demring» da titusener av nynazister viste muskler i Athens gater. Foto: Scanpix/ReuterVis mer

30 000 nynazister marsjerte i Aten

Hakekors, fakler og uniformer i kulturens vugge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere titusentalls svartkledde nynazister inntok gatene i Aten sentrum på lørdag i den største høyreekstreme demonstrasjonen siden valget i fjor sommer.

Mange av demonstrantene var kledd i militære uniformer med hakekors, mens de tente fakler og ropte slagord mot innvandringen, rapporterer www.ibtimes.co.uk.

Hundrevis av politi og sikkerhetsstyrker var utplassert rundt marsjen, som foregikk nær statsministerens kontor og Tyrkias ambassade.

Støtter ytterste høyre Offisielt var marsjen i Atens gater til minne om tre greske piloter som ble drept i 1996, da Hellas og Tyrkia hadde en kort konflikt om en av øyene i Egeerhavet.

Men i praksis var demonstrasjonen en støtte til det ekstreme partiet «Golden Dawn» («Gyllen Demring»), som fikk sju prosent i valget i fjor.

Appell Det var da også talsmann og parlamentsmedlem Illias Kassidiaris som holdt appell til de frammøtte:

- Vi er nasjonalister, vi er patrioter. Hvis de som har styrt landet i mange tiår hadde hatt en fiber av vår nasjonalfølelse, hadde landet vårt aldri vært i den situasjonen vi er i nå, sa han, mens talerstolen var beskyttet av svartkledde muskelmenn.

Det ekstreme høyrepartiet, som så seint som i valget i 2009 bare hadde 0,2 prosent oppslutning, har i den seinere tid satset mye på å få ungdommen på sin side.

Frister ungdom Med en ungdomsarbeidsledighet på over 50 prosent, har det vist seg lett å rekruttere sympatisører med slagord mot innvandring. Det rapporteres at partiet jobber både skoler, i ungdomsklubber, i treningsmiljøer og i sosiale medier.
Til den engelske avisa The Independent har Stavros (16) fortalt om hvordan de lar raseriet gå utover innvandrere:

- Jeg har kastet stein og frukt på hjemmene til pakistanere for å få dem til å respektere landet vårt. «Gyllen Demring» er ikke mordere, men folk som er bekymret for at alle de illegale innvandrerne tar jobbene våre, sier han.

Kan bli nest størst Hellas er et av landene i Europa som er aller hardest rammet av den økonomiske krisa.

- Det kan ta 20 år før Hellas kommer seg, har sjefen for Den europeiske investeringsbanken uttalt.

Innstramningene har rammet store deler av befolkningen, langt opp i middelklassen, og «Gyllen Demring» har vokst seg stort med propaganda mot innvandringen

Voldelig «Gyllen Demring» benekter at det oppmuntrer til nazi-inspirert rasistisk vold. Men flere av partiets 18 parlamentsmedlemmer deltok da et innvandrermarked ble angrepet og ødelagt.

Kassidiaris, som hold appell i demonstrasjonen på lørdag, er også kjent for å ha slått et kvinnelig parlamenstsmedlem i ansiktet.

Valgforskere anslår at «Gyllen Demring» kan bli landets nest største parti hvis det i nærmeste framtid ble holdt parlamentsvalg, skriver  www.ibtimes.co.uk.

SLAGORD: Det er først og fremst innvandrerne som får gjennomgå når de svartkledde samler seg. Foto: Scanpix/Reuter
SLAGORD: Det er først og fremst innvandrerne som får gjennomgå når de svartkledde samler seg. Foto: Scanpix/Reuter Vis mer