30-50 reinsdyr påkjørt av tog i Nordland

Reineier er varslet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Et persontog på vei fra Bodø til Trondheim kjørte søndag ettermiddag på en flokk med reinsdyr ved Trettnes i Saltdal kommune.

- Dyrene gikk på jernbanelinja. Lokfører hadde ikke mulighet til å stoppe i tide på grunn av lang bremselengde, sier Thor Erik Skarpen, pressevakt i Bane Nor, til Dagbladet.

Antar alle er døde

30 til 50 reinsdyr er påkjørt, og Bane Nor antar at alle dyrene som ble påkjørt, er døde. Det nøyaktige antallet døde dyr, er foreløpig ikke klart.

Reineieren er varslet.

- Vi ble varslet av NSB klokka 14.11. Påkjørselen skjedde mellom Lønsdal og Storjord, på nordsiden av Saltfjellet, sier Ivar Bo Nilsson, operasjonsleder i Nordland politidistrikt, til Dagbladet.

Åge-Christoffer Lundeby, kommunikasjonssjef i NSB, opplyser overfor Dagbladet at toget er i rute.

- Hendelsen skjedde ved Lønsdal klokka 14.05. Toget har kjørt videre og skal være i rute, sier Lundeby.

Over 200 dyr drept

Dette er andre gang på to uker at et stort antall reinsdyr blir påkjørt på nordlandsbanen. Sist ble 63 reinsdyr påkjørt av et godstog nær Kvalfors sør for Mosjøen.

Til sammen over 200 rein har blitt påkjørt og drept av tog langs Nordlandsbanen så langt i høst, opplyser Bane Nor overfor Dagbladet.

Søndagens hendelse ligger ca. 25 mil nord for påkjørselen for et par uker siden.

Bane Nor sier at de ønsker et bedre samarbeid med reindriftsnæringen for å få vite hvor reinen befinner seg.

- Vi har et samarbeid med reinsdyrnæringen, men vi må få et enda tettere samarbeid. De har et ansvar for dyrene sine, så kan vi gjøre det vi kan for å forebygge påkjørsler, sier Skarpen.

Skarpen sier at Bane Nor bygget viltgjerde på Saltfjellet i sommer, og at de har planer om å bygge flere. Neste sommer skal Bane Nor sette opp viltgjerder for 30 millioner kroner sør for Mosjøen, i området der hvor 60 rein ble påkjørt for to uker siden.

- Viltgjerde hadde planlagt byggestart i 2019, men man starter tidligere enn tenkt og det er nå forskuttert fram til sommeren 2018, sier Skarpen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer