Corona:

30 anmeldt for hotellnekt

Prøveballong: 13 000 for å gå inn på andres rom.

KJØRER VEKK: Hun kom hjem etter det hun mente var et nødvendig ærend til leiligheten sin på Gran Canaria, og beskriver hjemkomsten som svært ubehagelig. Reportere: Agusta Magnusdottir og Øystein Andersen. Video: Henning Lillegård Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 104 000 +647
innlagt288 +12
døde 688 +4
påvist smittet 136 000 000+690.7K
døde 2 940 000 +8.6K
Se mer

Sjelden har ankomsthallen på landets hovedflyplass vært så folketom på en av årets store hjemkomstdager.

Det var ikke noe som tydet på en hær av norske afterski-turister i Østerrike og Italia denne 2. påskedags ettermiddagen.

Og Gardermoens hjemkommune Ullensaker, som har ansvaret coronatest og smittevernkontroll ved ankomst her fra utlandet til Norge, bekrefter det vi ser.

- I dag kommer det 700 og på tirsdag rundt 1100. Det er mer enn en vanlig tirsdag, men mindre enn forventet, sier enhetsleder Sylvia Aastad i Ullensaker kommune.

DEN HIMMELSKE FREDS PLASS: Tomt i ankomsthallen på Gardermoen tidlig ettermiddag 2. påskedag, utgang fra tollkontroll til høyre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet.
DEN HIMMELSKE FREDS PLASS: Tomt i ankomsthallen på Gardermoen tidlig ettermiddag 2. påskedag, utgang fra tollkontroll til høyre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet. Vis mer

Hun er ansvarlig for gjennomføringen av den mye debatterte ordningen med tvungen hotellkarantene fra utlandet.

Det er ikke mangel på hotellkapasitet i Gardermoens nærhet for karantene.

- Den totale kapasiteten på karantenehotell i Ullensaker er 3 000 rom, og 2. påskedag ettermiddag er 1 300 rom opptatt, sier enhetslederen, som er misfornøyd med Avinors «ikke presise tall» for stor andel av de ankommende som skal i karantenehotell.

- Sett bakover ligger det på rundt 35 prosent, men det er store variasjoner fra fly til fly, sier hun.

REISER HJEM: Vinterpensjonistene Kjell Tore Olsen og Eva Trøan slipper karantenehotell, fordi de har helsepapirene i orden. Reportere: Agusta Magnusdottir og Øystein Andersen. Video: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer

13 000 i forelegg

Så langt er rundt 30 personer politianmeldt for å ha stukket fra eller forlatt hotellkarantene, opplyser Ullensaker kommune til Dagbladet.
De siste to anmeldelsene kom nå fra Ullensaker på slutten av påskehelga.

Det er foreløpig ikke gitt noen forelegg i saker om å unndra seg hotellkarantene. Politiet kan ilegge forelegg på opptil 20 000 kroner, subsidært 15 dagers fengsel, får Dagbladet opplyst i Øst politidistrikt tirsdag.

Sør-Øst politidistrikt kom med en prøveballong mandag på brudd på hotellreglene. Fire polakker i Sandefjord fikk 13 000 kroner hver i forelegg for ikke å oppholde seg på egne rom, men være sammen.

- Ikke brutt noen lover

Professor Hans Petter Graver ved Institutt for privatrett på Universitetet i Oslo er blant jurister som er kritisk til lovligheten av hotellkarantene.

- Ordningen med karantenehotell, slik den er utformet nå, er ikke et forholdsmessig smitteverntiltak og bryter med en rekke rettssikkerhetsprinsipper.

Men mest alvorlig er det at den gjør mennesker som ikke har brutt noen lov, til innsatte og hotellansatte og vektere til fangevoktere, skriver Graver, andre jurister og leger i en kronikk i Aftenposten rett før påske.

Status vaksinasjon Full oversikt

869 119 (16.2%)i Norge har fått dose nr 1
296 302 (5.52%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer