LEDER VALGET:  Opposisjonspolitiker Muhammadu Buhari (72) leder presidentvalget etter at stemmene er talt opp i 18 av 36 stater. Han er kandidat for All Progressives Congress (APC), som nå utfordrer president Jonathan Gooluck og hans Folkets Demokratiske Parti (PDP). PDP har vunnet alle valg siden Nigeria startet med demokratiske valg på 90-tallet. Foto: Ben Curtis / AP Photo / NTB Scanpix
LEDER VALGET: Opposisjonspolitiker Muhammadu Buhari (72) leder presidentvalget etter at stemmene er talt opp i 18 av 36 stater. Han er kandidat for All Progressives Congress (APC), som nå utfordrer president Jonathan Gooluck og hans Folkets Demokratiske Parti (PDP). PDP har vunnet alle valg siden Nigeria startet med demokratiske valg på 90-tallet. Foto: Ben Curtis / AP Photo / NTB ScanpixVis mer

30 år etter at han ble styrtet i et kupp, kan eksdiktator Buhari (72) igjen bli president i Nigeria

Leder med 3,3 millioner stemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag ble et av de mest spennende valgthrillerne i Nigeria siden 1999 avgjøres. For de 16 siste åra har ett parti vunnet alle valgene.

Men det var helt til eksdiktator Muhammadu Buhari (72) kom på banen.

Nå knuste han president Goodluck Jonathan i det historiske valget. Et valg som vil bli avgjørende for Nigeria som verdensmakt. Og en krigsherre med norske kampskip truer med borgerkrig hvis presidenten taper. 

En talsmann for opposisjonsparti APC sier han ikke har noen grunn til å tvile på at president Goodluck Jonathan vil erkjenne valgnederlaget. Da stemmene var talt i 34 av landets 36 delstater ledet Buhari fra All Progressive Congress (APC) med 3,3 millioner stemmer over president Jonathan fra People's Democratic Party (PDP).

Men hvem er egentlig utfordreren Buhari, som per nå ligger an til å bli Nigerias neste president?

Slik ble han husket Historien om mannen som kan ta makten fra Jonathan i Afrikas mest folkerike land, starter med et militærkupp for over 30 år siden.

- Hvis du skal komme deg fram i politikken i et land som har vært så prega av maktmisbruket, politisk vold og økonomisk kriminalitet, så har ikke en «ren» kandidat sjans til å vinne. Slike kandidater finnes ikke, fordi de er sjanseløse, sier seniorforsker Morten Bøås ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Buhari (72) er en tidligere generalmajor i den nigerianske hæren som tok makta etter et militærkupp med juntaen i desember 1983. Så ble han selv avsatt i et militærkupp i august 1985.

Hans ett og et halvt år som president blir ofte husket for omfattende brudd på menneskerettighetene og opposisjonelle som ble kastet i fengsel.

- Han kommer ikke unna at han er eksdiktator, men det var også den første demokratisk valgte presidenten. Så vi kunne alltids ønsket også bedre kandidater. Men hvis vi ser på historien for valgene, så har det blitt bedre, sier Bøås.

Kampen mot korrupsjon Buhari skal også ha tatt opp kampen mot korrupsjon, et problem som har vokst til uante høyder fram mot 2015 og nå gjennomsyrer landet.

- Det er lite som tyder på at han stjal spesielt mye, så han er relativt ukorrupt, sier Bøås til Dagbladet.

MÅTTE UTSETTE VALGET:   Valget i Nigeria ble utsatt fra 15. februar til 28. mars på grunn av islamistgruppa Boko Harams herjinger nord i landet. Problemer med maskiner som skulle lese av de nye elektroniske velgerkortene gjorde at det måtte forlenges med én dag enkelte steder. Foto: Pius Utomi Ekpei / AFP Photo / NTB Scanpix
MÅTTE UTSETTE VALGET: Valget i Nigeria ble utsatt fra 15. februar til 28. mars på grunn av islamistgruppa Boko Harams herjinger nord i landet. Problemer med maskiner som skulle lese av de nye elektroniske velgerkortene gjorde at det måtte forlenges med én dag enkelte steder. Foto: Pius Utomi Ekpei / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Nigeria er på 136. plass på verdens korrupsjonsindeks, av totalt 174 land. Og det nigerianske militæret er kjent for grove overgrep mot sin egen sivilbefolkning.

- Buhari er kjent for at han brukte militærdisiplin for å få orden på Nigeria. Det har blant annet blitt vitset med at han fikk soldatene til å bruke spanskrør for å få nigerianere til å stå på geledd i kø. For det var én av tingene han gjorde. Han ville ha orden, fortsetter Bøås.

Tross det ryktet tapte Buhari presidentvalgene i 2003, 2007 og 2011. Men nå prøver han igjen. Og Boko Haram har gitt ham vind i seilene.

Problemet Boko Haram Da president Goodluck Jonathan kom til makta i 2010, hadde Nigeria allerede feiret seieren over Boko Haram. For i 2009 ble lederen av islamistgruppa begravet og myndighetene trodde kampen var over. Fem år seinere, i 2014, hadde gruppa tatt et område på størrelse med Belgia og terrorisert befolkningen i nord.

Alt det mens Jonathan har vært president.

- Jonathan har vært lammet av alt mulig annet, så han har ikke brukt særlig mye energi på Boko Haram. Før nå nylig. Og da var det jo for seint, sier Bøås til Dagbladet.

Slik angriper også Buhari og APC presidenten, selv om Boko Haram nå i 2015 er jaget ut av de fleste store byer. For Buhari mener han kan gjøre en bedre jobb: Da Tsjad prøvde å ta noen av Nigerias øyer i Tsjadsjøen i 1983, var Buhari kommandør i hæren og med på å drive dem ut. På samme måte hevder han å ville drive ut Boko Haram.

Og i juli 2014 ble han selv forsøkt henrettet av islamistgruppa. Han satt i en pansret bil da ei bombe drepte 82 personer.

- Selv om han aldri har sagt det, så er det noe uuttalt fra Buhari at han som muslim fra nord må fikse dette her. At han ikke kan sitte på post og se at sine religiøse brødre dør, sier Bøås til Dagbladet.

Fire terminaler: Norges eksport av olje og gass er på rundt 1,9 millioner fat daglig. Nigerias eksport er på 2 millioner fat daglig og nesten alt går ut via disse fire terminalene. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
Fire terminaler: Norges eksport av olje og gass er på rundt 1,9 millioner fat daglig. Nigerias eksport er på 2 millioner fat daglig og nesten alt går ut via disse fire terminalene. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Historien om Boko Haram: Slik ble de en av verdens farligste islamistgrupper.

En norsk brikke i en nigeriansk thriller Men åtte norske krigsskip er også en brikke i den nigerianske valgthrilleren. Dagbladet har i en artikkelserie avslørt hvordan Forsvaret har solgt tidligere marinefartøy til private paramilitære aktører i Vest-Afrika.

En av dem, krigsherren og eks-piraten Government «Tompolo» Ekpemupolo, har truet med full krig dersom president Jonathan taper valget. Og nå, med de norske krigsskipene, kan han ha fått kontroll på en oljeproduksjon på størrelse med Norges.

Den tidligere geriljalederen er en del av Jonathans amnestiprogram, som Buhari har sagt at han vil legge ned. 

- En tre til fire tidligere krigsherrer i deltaet har truet med å erklære full krig hvis Jonathan taper. Det kan hende de bare vil sende signaler til Buhari om at han må lage en avtale med dem hvis han vinner. Hvis ikke så kan de returnere til buktene i deltaet og sette i gang en krig, sier Bøås til Dagbladet.

- Tre oppgaver Siden 2010 har Nigeria mer eller mindre vært i en konstant valgkamp, som ifølge Bøås har gjort landet fullstendig handlingslammet.

Nå håper han på et sterkere Nigeria.

- Jonathan har dessverre brukt så mye av sin tid på å manøvrere for å holde seg ved makten, at han har mistet fokus på oppgavene sine i Nigeria. Og det er tre ting: Å styrke økonomien og gjøre den mer bærekraftig, å slå ned opprør og å fortsette å polere Nigerias stormaktsambisjoner, sier Bøås til Dagbladet.

- Å levere på disse tre tingene blir også utfordringen til Buhari, hvis han vinner.

Les også: Slik bidrar fredsnasjonen Norge til et ustabilt Vest-Afrika.

Les også: Dagbladets avsløringer om Nigeria-båtene.