LURER SEG UNNA ANTIBIOTIKA: Bacteria Neisseria gonorrhoeae skaper bekymring hos Verdens Helseorganisasjon. Norske forskere utviklet en vaksine allerede på 1980-tallet, som nå blir tatt fram i lyset igjen. Foto: Kateryna Kon, Shutterstock/NTB Scanpix.
LURER SEG UNNA ANTIBIOTIKA: Bacteria Neisseria gonorrhoeae skaper bekymring hos Verdens Helseorganisasjon. Norske forskere utviklet en vaksine allerede på 1980-tallet, som nå blir tatt fram i lyset igjen. Foto: Kateryna Kon, Shutterstock/NTB Scanpix.Vis mer

Gonoré

30 år gammel norsk oppfinnelse vekker oppsikt ute i verden: Kan stoppe truende kjønnssykdom

Startet med en helt annen epidemi i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En snart 30 år gammel norsk oppfinnelse vekker internasjonal oppsikt på et annet område enn det som var tilsiktet.

En forskergruppe ved Folkehelseinsituttet i Oslo utviklet på 1980-tallet en effektiv vaksine mot meningitt (smittsom hjernehinnebetennelse), og har fått sin internasjonale anerkjennelse for den for lenge siden.

Nå viser en ny og bred evaluering at oppfinnelsen holder mer enn den lover.

Det prestisjetunge forskningstidskriftet The Lancet publiserte sist uke en rapport som viser at vaksinen fra Folkehelseinstuttet også virker mot den stadig økende kjønnssykdommen gonoré.

- Forskning skaper håp om gonoré-vaksine, er tittelen til CNN, som var første internasjonale nyhetsmedium som omtaler den «ukjente» bonuseffekten av den norskutviklede vaksinen.

GAMMEL LØSNING: Professor emeritus Gunnar A. Bjune var med å utvikle en vaksine med dobbel effekt allerede på 1980-tallet. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET.
GAMMEL LØSNING: Professor emeritus Gunnar A. Bjune var med å utvikle en vaksine med dobbel effekt allerede på 1980-tallet. FOTO: NINA HANSEN/DAGBLADET. Vis mer

Kan bli sterile

Nyheten kommer bare noen dager etter at Verdens Helseorganisasjon (WHO) slo alarm om en faretruende utvikling i utbredelsen av kjønnssykdommen, som blant annet kan føre til at både kvinner og menn blir sterile - altså ikke få barn.

Ved siste årsskifte var antall registrerte gonoré-tilfeller i verden opp i 78 millioner.

Og like urovekkende: i løpet av kort tid har tre mannlige pasienter (i Frankrike, Spania og Japan) fått utviklet en aggressiv type av kjønnssykdommen, som ikke lar seg behandle med antibiotika.

Ifølge Folkehelseinstituttets statistikk for 2016, er antallet registrerte gonoré-tilfeller femdoblet i løpet av 10 år her i landet til 1096 tilfeller i fjor.

Homofile menn

Det har vært særlig stor økning hos menn som har sex med menn.

WHO påpeker behovet for nye medisiner i en melding for halvannen uke siden.

Om bonuseffekten av den norske vaksinen vekker oppmerksomhet ute i verden, er ikke professor emeritus og ekspert på infeksjonssykdommer, Gunnar A. Bjune (73) overrasket.

- At meningitt-vaksine vi jobbet med på 1980-tallet også kunne virke mot gonoré, snakket vi om allerede da. Forsker Einar Rosenqvist visste nemlig at immuniteten etter vaksinasjonen beskyttet mot langt flere bakteriestammer enn den som vaksinen har laget av.

- Forklaringen er at er at bakteriene som forårsaker meningokokker og gonokokker, er i slekt og har mange likhetspunkter på overflaten, sier Bjune til Dagbladet.

Han var prosjektleder for utviklingen av denne spesielle vaksinen ved Folkehelseinstituttet fra 1986.

Bjune drar kort historikken om hvordan vaksineprosjektet kom i gang:

Epidemi i Norge på 1970-tallet

En alvorlig epidemi av smittsom hjernehinnebetennelse forårsaket av meningokokk B-bakterier, utviklet seg i Norge på slutten av 1970-tallet.

Folkehelseinstituttet satte i gang det mest omfattende vaksineprosjektet noen gang her i landet, etter ideer som blant annet hadde ligget i skuffen hos det amerikanske forsvaret.

Da vaksinen var ferdigutviklet rundt 1990 etter å ha blitt testet på tre årskull av ungdomsskoleelver, hadde meningitt-epidemien her i landet langt på vei gått over av seg selv.

New Zealand

Så oppsto en liknende epidemi på den andre siden av kloden - i New Zealand - like før tusenårsskiftet.

Da kom den norske vaksinen til nytte i en storstilt massevaksinering mellom 2004 og 2006.

Den virket mot det den skulle. I etterkant gikk en forskergruppe ved universitet i Auckland i gang med en omfattende evaluering av vaksineprosjektet.

Forskerne sjekket også om vaksinen kunne ha en virkning mot kjønnssykdommene klamydia og gonoré.

For vaksinerte og ikke-vaksinerte personer mellom 15 og 30 år var det ikke noe utslag for smitte fra klamydia-bakterie, som ikke er i slekt med bakterien som utløser smittsom hjernehinnebetennelse.

For «vaksineslektningen» gonoré derimot var det en tilsvarende nedgang på hele 31 prosent.

Eieren: - Undersøker videre

Den aktuelle vaksinen ble kun brukt i New Zealand.

Det er den internasjonale legemiddelgiganten GlaxoSmithKline som har de kommersielle rettigheter til en liknende vaksine.

Effekten av denne på gonoré er ikke spesifikt undersøkt.

- Studien fra New Zealand grunnlag for en mulig sammenheng mellom GSKs vaksine og beskyttelse mot gonoré. Vi ønsker derfor å undersøke dette, men vi kan foreløpig ikke si om tidsperspektivet, sier selskapets informasjonssjef ved den norske avdelingen, Line Storesund Rondan, til Dagbladet.