Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

30 år med terror over?

3600 døde har det kostet. Nå har IRA lagt ned våpnene, fastlår uavhengig kommisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

IRA har stanset all halvmilitær og kriminell virksomhet og er fast innstilt på å arbeide med politiske midler, fastslår en uavhengig kommisjon i Nord-Irland.


IRA sa selv i fjor
at tiden for å arbeide med fredlige midler var inne.

Kommisjonens rapport, som ble lagt fram onsdag, ble umiddelbart ønsket velkommen av den britiske regjeringen, som håper den kan føre til at selvstyreforsamlingen i Nord-Irland kan gjenoppta. - Vi mener denne rapporten legger grunnlag for en endelig løsning på konflikten i Nord-Irland. Vi håper partene (i Nord-Irland) griper denne muligheten, sier den britiske regjeringen i en erklæring.

Historisk skritt

- IRA har tatt et langt og historisk skritt bort fra terror, og jeg tror ikke de kommer til å snu. Bevegelsen er på vei fra fortidens redsler mot en demokratisk framtid, sier Storbritannias minister for Nord-Irland Peter Hain.

Også Irlands statsminister Bertie Ahern mener rapporten gir godt grunnlag for en endelig løsning.

- Det er nå klart at IRA verken har intensjon eller ønske om å gjenoppta sin paramilitære aktivitet, sier han.

De nordirske partiene møtes i Skottland neste uke. Storbritannias statsminister Tony Blair og hans irske kollega skal også delta i drøftingene.

INSPIRERT AV CHE GUEVARA: IRA-medlemmer poserer for en kalender utgitt til støtte for organisasjonen i 1999. På toppen står trykket et sitat av den avdøde kommunisten Che Guevara som oppfordrer til bruk av våpen for å «skape et nytt samfunn». Det lykkes ikke. Foto:EPA
INSPIRERT AV CHE GUEVARA: IRA-medlemmer poserer for en kalender utgitt til støtte for organisasjonen i 1999. På toppen står trykket et sitat av den avdøde kommunisten Che Guevara som oppfordrer til bruk av våpen for å «skape et nytt samfunn». Det lykkes ikke. Foto:EPA Vis mer

Paisley nøkkelrolle

Det pro-britiske partiet DUP, ledet av presten Ian Paisley, spiller en nøkkelrolle i å få til en slik løsning.

Forhandlingene om å få den nordirske selvstyreforsamlingen på beina igjen har vært fastlåst, fordi Paisley nekter å regjere sammen med IRA-vennlige Sinn Fein.

Paisley har ikke godtatt forsikringene om at den republikanske bevegelsen bare vil kjempe med lovlige, politiske midler.

Rapporten øker presset på Paisley for en forhandlingsløsning. Men hans første kommentarer til avvæpningskommisjonens rapport er tilbakeholdne. Sinn Fein må først vise i praksis at de støtter politiet og rettsstyret i provinsen, sier han.

- Republikanerne må demonstrere i praksis og på en overbevisende måte at deres dager med kriminalitet og terror er over for godt, sier Paisley.

Tidsfrist

Selvstyreforsamlingen i Nord-Irland ble etablert etter den såkalte Langfredagsavtalen i 1998. Men forsamlingen ble suspendert i 2002 etter påstander om at IRA drev spionasje i Stormontslottet, der forsamlingen holder til. Nord-Irland har vært styrt direkte fra London siden da.

Den britiske og den irske regjeringen har gitt partene frist til 24. november med å komme fram til en forhandlingsløsning slik at selvstyreforsamlingen kan gjenoppta sitt arbeid. Dersom det ikke skjer, vil lønningene til representantene bli stoppet og britiske og irske meklingsforsøk avsluttet.

(NTB)

Tror du på en fredlig løsning i Nord-Irland?

PATRULJER I BAKGATENE: Bildet er fra en propagandafilm i 1997 som viser IRA-medlemmer som patruljerer irske byer.
BÆRES BORT: Ofrene for bombene som rystet Storbritania i 1974.
MULBERRY BUSH PUB: Birmingham opplevde IRAs vrede i 1974 da to lokale puber ble bombet og 21 mennesker døde. Mange ble hardt skadd, og briter hevnet seg på de lokale irene som bodde i byen.