30 år siden Manson-drapene

30 år har gått siden Charles Manson og fire medlemmer av hans sekt brøt seg inn Sharon Tates luksuriøse Hollywood-hjem, og drepte den høygravide filmstjernen og fire av hennes venner. Fortsatt fascinerer Manson-saken amerikanerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tate ble drept i en blodig voldsorgie 9. august 1969, men hvorfor er det ingen som helt vet. Hovedpersonen selv, Charles Manson, sitter trygt forvart i et toppsikret amerikansk fengsel, og framstår som like forvirret i dag som dengang.

Under rettssaken hevdet Manson å være påvirket av Beatles-sangen Helter Skelter, og sa at motivet var å utløse raseopptøyer.

Liberal omgang med narkotika kan også ha vært sterkt medvirkende til drapene, som fant sted i et urolig USA der Vietnam-krigen, studentopprør og storby-opptøyer dannet bakteppe.

Skrev med blod

Det som er klart er at etter at mørket var falt på den skjebnesvangre augustnatten, trengte Manson-banden seg inn i huset der Sharon Tate bodde sammen med sin mann, filmregissøren Roman Polanski.

Polanski selv var på reise i Europa, men Tate og fire gjester ble etterlatt i en blodpøl. Med det samme blodet skrev drapsmennene «pig» - svin - på ytterdøren før de forsvant.

Før de ble tatt rakk Manson-banden å drepe ytterligere to mennesker, en supermarkedeier og hans kone.

Drapene og den etterfølgende rettssaken vakte oppsikt verden rundt. Manson og hans disipler ble alle dømt til døden, men i 1972 sluttet delstaten California å praktisere dødsstraffen, og dommene ble omgjort til livsvarig fengsel.

Yppersteprest

Siden da har Charles Manson, som nå er 64 år gammel, sittet i enecelle på avdelingen for særlig farlige forbrytere ved fengselet i Corcoran i California. I nabocellene sitter flere av USAs verste massemordere, samt mannen som drepte senator Robert Kennedy, Sirhan Sirhan.

Manson har søkt om benådning en rekke ganger, men har fått og vil trolig til evig tid få avslag.

Selv om 30 år er gått, mottar den aldrende hippien fortsatt en jevn strøm av brev fra mer eller mindre forvirrede tilhengere verden over, mange av dem selvproklamerte satanister som dyrker ham som en ondskapens yppersteprest.

Flere hjemmesider på internett er også tilegnet Manson, som med sine ville øyne og bustete hår også pryder utallige t-skjorter verden over.

Huset revet

Villaen der Sharon Tate ble drept, Cielo Drive 10050, ble jevnet med jorden i 1994, og erstattet av en ny luksusbolig.

Adressen ble for sikkerhets skyld endret, men historien lot seg ikke utslette; entrepenøren har ikke lykkes med å selge.

Los Angeles' eiendomsmeklere kvier seg for å ha noe med den nye luksusboligen å gjøre, og potensielle kjøpere har til nå latt seg skremme av den grufulle hendelsen i 1969.

NTB-Reuters

LIVSTID: Charles Manson (64) sitter i enecelle på avdelingen for særlig farlige forbrytere ved fengselet i Corcoran i California.