Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

30-åring tiltalt for Bandidos-drapet

En 30 år gammel mann fra Drammen er tiltalt for overlagt drap på det danske Bandidos-medlemmet Jan Krogh Jensen. Krogh Jensen ble skutt og drept i Nedre Eiker utenfor Drammen 15. juli i fjor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsadvokatene i Oslo har tiltalt 30-åringen etter straffelovens paragraf 233, første og annet ledd. Oslo-mannen risikerer dermed lovens strengeste straff - fengsel i 21 år.

Rettssaken mot 30-åringen tar til i Eiker, Modum og Sigdal herredsrett den 12. januar i 1998. Det er satt av en uke til saken.

- Dette er uforsvarlig kort tid. Denne saken er så stor, at jeg vanskelig kan forstå at den kan gjennomføres i løpet av fem rettsdager, sier 30-åringens forsvarer, advokat Øivind Elseth til NTB.

Han tror derfor at saken kan komme til å bli utsatt, til tross for at tiltalte har sittet varetektfengslet i bortimot ett og et halvt år.

Tiltalen mot Drammens-mannen er tatt ut etter Riksadvokatens ordre. Det er statsadvokat Kristian Nicolaisen som vil føre saken for påtalemyndigheten.

Skutt med pistol

Jan Krogh Jensen (37), kjent som «Face» i mc-miljøet, var dansk statsborger, men bosatt i Helsingborg i Sverige. Han ble skutt i Mjøndalen i Nedre Eiker ved 20-tiden på kvelden den 15. juli i fjor.

Krogh Jensen var ute og kjørte motorsykkel sammen klubbvenner, deriblant et norsk Bandidos-medlem og lederen for det svenske Bandidos, Michael Lerche Olsen, da 30-åringen - ifølge tiltalen - avfyrte flere skudd med en halvautomatisk pistol av kaliber 7,65.

Ett av disse skuddene traff Jan Krogh Jensen i hodet. Krogh Jensen døde samme kveld av skuddskadene. Han var da brakt til Ullevål sykehus i Oslo.

Lerche Olsen målet?

I tiden etter drapet ble det i flere nordiske aviser spekulert i om det var Lerche Olsen, som opprinnelig er dansk, som var det egentlige målet for skuddsalvene.

Lerche Olsen ble også utpekt som det mest sannsynlige målet for bombeattentatet mot hovedkvarteret til Bandidos i Drammen i juni i år.

Bandidos-lederen befant seg inne i klubblokalene til mc-klubben da den kraftige bilbomben gikk av. Han greide så vidt å ta seg ut av den brennende bygningen, og kom ut i Konnerudgata i bare t-skjorte og boksershorts.

MC-krigens første offer

Jan Krogh Jensen ble det første offer for mc-krigen i Norge. Senere ble 51 år gamle Irene Astrid Bækkevold fra Skjetten uskyldig trukket inn i striden rundt mc-klubbene, da Bandidos' hovedkvarter ble sprengt i filler i Drammen i juni i år.

Bækkevold satt i en bil som tilfeldig kjørte forbi klubblokalene, da bilbomben gikk av, og døde momentant.

Politiet i Drammen har siktet to menn etter mordbrannparagrafen etter bombeeksplosjonen, men begge hevder at de er uskyldige.

(NTB)

<B>BEGRAVELSEN: </B>En rekke Bandidos-medlemmer møtte opp i Jan Krogh Jensens begravelse i Helsingborg, Sverige, den 1. august 1996.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!