Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- 30 diplomater drept i iscenesatte bilulykker

Nordkoreanerne var involvert i samtaler med Sør-Korea.

STYRER MED JERNHÅND: Diktator Kim Jong-un og hans regime slår hardt ned på det meste. Foto: AFP / KCNA / KNS / NTB Scanpix
STYRER MED JERNHÅND: Diktator Kim Jong-un og hans regime slår hardt ned på det meste. Foto: AFP / KCNA / KNS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En årlig rapport fra Amnesty International tegner et heller grusomt bilde av diktaturet i Nord-Korea.

30 diplomater som hadde vært involvert i samtaler med Sør-Korea skal enten ha blitt henrettet i en eksekusjonspelotong eller drept i iscenesatte bilulykker, ifølge rapporten.

Syndebukker De 30 personene, som mislyktes i å forbedre forholdet til nabolandet i sør, sees på som syndebukker for et nytt bunnivå for forholdet mellom landene.

Jobben med å forbedre forholdet innad i Nord- og Sør-Korea er svært utfordrende ettersom regimet i Pyongyang insisterer på å fortsette utviklingen av kjernefysiske våpen og interkontinentale ballistiske missiler.

Nord-Korea har som vane å henrette byråkrater som regimet mener har sviktet dem, til tross for at de ofte bare utfører ordre gitt av en høyerestående tjenestemann eller medlemmer av diktatorfamilien.

Blant annet ble den tidligere sjefen for finansavdelingen i Koreas arbeiderparti, Pak Nam-gi, henrettet i en eksekusjonspelotong etter sitt katastrofale forsøk på å reformere landets ultrasvake valuta. Resultatet ble inflasjon og matmangelen ble enda mer akutt.

Pak ble stemplet som en forræder som hadde infiltrert makta i Nord-Korea for å ødelegge landets økonomi.

200 fengslet under maktoverføringen Ifølge rapporten til Amnesty International skal rundt 200 personer ha blitt fengslet i forbindelse med maktoverføringen fra den nå avdøde Kim Jong-il til sønnen Kim Jong-un i januar.

Av dem skal noen ha blitt henrettet, mens resten ble sendt til de beryktede konsentrasjonsleirene for politiske fanger. Ifølge Amnesty skal rundt 200 000 personer sitte fengslet i fangeleirene, under forferdelige forhold.

Menn, kvinner og barn blir holdt fanget i minst 180 fangeleirer rundt om i diktaturet, inkludert den beryktede Yodok-leiren. De politiske fangene utsettes ifølge rapporten for tortur og  blir tvunget til å jobbe under farlige forhold.

Regimet på sin side nekter for at slike fangeleirer i det hele tatt finnes.

Landet sliter også med sult, og landet er ikke i stand til å sørge for at alle får mat. Amnesty International anslår at seks millioner umiddelbart trenger mat.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling