30 døde etter bruk av syntetiske rusmidler i Norge

- En trist verdensrekord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 30 personer har mistet livet i Norge etter å ha brukt det syntetiske amfetaminlignende stoffet PMMA. Dette er ett av flere syntetiske rusmidler som er i omløp.

- På det stoffet har Norge en trist verdensrekord, sier overlege Andreas Westin ved St. Olavs hospital til Aftenposten.

Syntetisk cannabis er blant de andre kunstig framstilt rusmidlene som finnes her i landet. Søndag uttalte Westin til Trønder-Avisa at det første dødsfallet med syntetisk hasj som dødsårsak er bekreftet i Norge. Det var en mann i 20-årene som døde av stoffet tidligere i år.

Men det kan hende at andre nordmenn også har dødd av å ha brukt syntetisk hasj tidligere, men at dødsårsaken ikke har blitt oppdaget, forteller Westin.

- Dette er stoffer som er vanskelig å finne ved obduksjoner. I tillegg er det mange syntetiske rusmidler i omløp som vi enda ikke kjenner til, sier overlegen. Han advarer på det sterkeste mot å bruke syntetisk dop.

- Det har vært mye debatt i det siste om legalisering av rusmidler, men i dette tilfellet er det veldig lett å være kategorisk. Syntetiske rusmidler er svært farlige, sier han.

Slike rusmidler er lett tilgjengelig via nettet og kan være vanskelige å fange opp på rusmiddeltesting. Mange syntetiske rusmidler er dessuten i en juridisk gråsone.

(NTB)