«Viking Sky»

30 dramatiske minutter med total blackout

I 30 minutter drev cruiseskipet «Viking Sky» bare 100 meter unna land. - Kunne ha kantret, sier tidligere fregattsjef.

HYLLER PILOTENE: Forfatter Leo Oterhals har skrevet mange bøker om norsk kysthistorie, og mener hendelsen med «Viking Sky» kunne endt med en katastrofe. Nå hyller han helikopterpilotene. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

MOLDE/OSLO (Dagbladet): Lørdag ettermiddag sendte cruiseskipet «Viking Sky» ut Mayday-melding og drev inn mot land i Hustadvika utenfor Fræna langs Møre-kysten.

Over et døgn seinere la båten til kai i Molde sentrum. De 1373 om bord forteller om et døgn fylt med dramatikk og engstelighet. For enden på visa kunne vært en helt annen.

Kritisk

Det var nemlig ikke sikkert at «Viking Sky» skulle klare å komme seg inn til kai. Like etter klokka 14 lørdag døde alle systemene om bord. Det var null framdrift og strømmen hadde gått.

I seks-åtte meter høye bølger drev det 227 meter og 47 800 tonn tunge skipet ukontrollert inn mot grunna i Hustadvika, der det bare er fem meter dypt.

- Det mest kritiske tidspunktet må ha vært mens de ventet på at ankrene skulle få feste og drev mot land. Når man først mister maskinkraft skjer det mye på kort tid, og det gjelder å handle raskt. Det ser det ut som at mannskapet på «Viking Sky» har gjort, sier Geir S. Eilertsen, mangeårig kaptein og navigatør til Dagbladet.

- Synes du at det tok lang tid å få ankerfeste?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer