30 drept i Afghanistan

Kampene øker og FN frykter valgjuks.

HARDE KAMPER: Internasjonale styrker havnet i går i skuddveksling med lokale opprørere og minst 30 ble drept, melder det amerikanske militæret. På bildet er Isaf-soldater på vei inn til en månedslang operasjon i det sørlige Afghanistan. Foto: Scanpix
HARDE KAMPER: Internasjonale styrker havnet i går i skuddveksling med lokale opprørere og minst 30 ble drept, melder det amerikanske militæret. På bildet er Isaf-soldater på vei inn til en månedslang operasjon i det sørlige Afghanistan. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Minst 30 opprørere er drept i kamper med afghanske og internasjonale styrker sør i landet, opplyser det amerikanske militæret.
Kampene fant sted i går i Gereshk-distriktet i Helmand-provinsen der en fremstående Taliban-fiendtlig parlamentariker ble drept samme dag.
Kampene startet da patruljen bestående av afghanske og internasjonale soldater kom under ild fra Taliban-opprørere.

Frykter juks
I går sto også FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, i sikkerhetsrådet og redegjorde for situasjonen i Afghanistan.

Opposisjonspolitikere i Afghanistan frykter at valget i år ikke blir rettferdig. Det har de god grunn til, mener Eide.

Eide redegjorde torsdag for situasjonen i Afghanistan i FNs sikkerhetsråd, og advarte i innlegget sitt mot at valgfusk kan gi næring til ytterligere politisk ustabilitet og samtidig undergrave støtten til demokrati i landet.

- Alle involverte - regjeringen, opposisjonen og det internasjonale samfunnet - må forstå konsekvensene, om valget skulle bli urettferdig og mangelfullt, sa Eide til medlemmene av Sikkerhetsrådet.

Det afghanske presidentvalget skulle vært avholdt tidligere i år, men ble utsatt og er nå berammet til august. Valget bli avholdt samtidig som voldsnivået i landet er på sitt høyeste siden den amerikanskledede invasjonen i 2001.

Eide rettet også en henstilling til president Hamid Karzai om å gjøre sitt ytterste for at valget går riktig for seg.

- Opposisjonen har bekymringer, og det med god grunn.Den afghanske regjeringen må vise overfor opposisjonen at den vil gjøre alt for at valget blir fritt og åpent.

Bistandsrot

Nordmannen uttrykte også frustrasjon over problemene med bistandsoverføringer til Afghanistan.

SORG OG SINNE: Fortvilte afghanere roper slagord mot USA og den afghanske regjeringen etter at de internasjonale styrkene tidligere denne uka angrep landsbyen i Bati Kot-distriktet og drepte to mistenkte opprørere. Foto: Scanpix/AP
SORG OG SINNE: Fortvilte afghanere roper slagord mot USA og den afghanske regjeringen etter at de internasjonale styrkene tidligere denne uka angrep landsbyen i Bati Kot-distriktet og drepte to mistenkte opprørere. Foto: Scanpix/AP Vis mer

Han opplyste at FN regner med at så mye som 1 milliard dollar er blitt overført uten at pengene har gått gjennom regjeringen, hvilket gjør det vanskelig å kontrollere hva pengene brukes til.

- Verken afghanske myndigheter eller vi vet hvor mye som er brukt, eller hvor pengene blir av, påpekte Eide, som understreket at FN-anslaget er til å stole på.

Han ville imidlertid ikke ut med hvilke land og organisasjoner som foretar denne typen overføringer.

- Men få av dem ser ut til å ville justere denne praksisen, som fører til oppstykkingen av bistanden og er kilde til stor frustrasjon, la han til.

Flere angrep

Sikkerhetssituasjonen i Afghanistan har forverret seg den siste tiden, og angrepene fra opprørerne i Taliban har spredt seg fra sør til områdene rundt hovedstaden Kabul.

Eide opplyste at antall angrep steg med 42 prosent i desember og hele 75 prosent i januar, sammenlignet med tall fra et år siden.

- Sikkerhetssituasjonen er blitt merkbart verre de siste månedene. Vi må også regne med at det er en intens periode med kamper som tar til om et par uker, advarte Eide.

FRYKTER VALGJUKS: FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide i samtale med Afghanistans president Hamid Karzai. Eide ber Karzai gjøre sitt ytterste for at valget skal gå riktig for seg. Foto: Scanpix
FRYKTER VALGJUKS: FNs spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide i samtale med Afghanistans president Hamid Karzai. Eide ber Karzai gjøre sitt ytterste for at valget skal gå riktig for seg. Foto: Scanpix Vis mer

Kampene i Afghanistan har tradisjonelt vært konsentrert til vår- og sommersesongen, og har en tendens til å roe seg ned om vinteren.

Situasjonen er imidlertid ikke helsvart, ifølge Eide, som listet opp områder der det er framgang å spore, blant annet reformer innen politivesenet, korrupsjonsbekjempelse og forbedring av landbruket.

Afghanistan er verdens største opiumsprodusent, men avlingene ser ut til å minke drastisk i år, opplyste Eide.

(NTB)

 


Valg i Afghanistan

•  I henhold til den afghanske grunnloven skal valget holdes 30-60 dager før presidentperioden utløper.
• Hamid Karzais periode utløper 22. mai, men presidenten har allerede utsatt valget til august.
• Karzais motstandere krever at han går av når perioden utløper og oppnevner en overgangsregjering inntil det avholdes valg. Dette har blitt avvist av Karzai.
• Karzai ble leder av en overgangsadministrasjon i desember 2001, og i 2004 ble han Afghanistans første demokratisk valgte president.
• Blant de antatte utfordrerne i årets valg finner vi Ali Ahmad Jalali (tidligere innenriksminister), Ashraf Ghani Ahmadzai (tidligere finansminister) og Anwar ul-Haq Ahadi (tidligere finansminister).
• Ingen av de tre har formelt erklært seg som kandidater. Heller ikke Karzai har kunngjort offisielt at han vil stille til valg for en ny periode.

Kilde: AFP/NTB

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer