30 drept på Gaza

Minst 30 palestinere har mistet livet i kampene mellom Fatah og Hamas.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): De siste 24 timene har vært noen av de blodigste på Gaza-stripen, minst 30 mennesker har blitt drept. Det melder den danske statskanalen DR.

Kampene mellom Hamas og Fatah har pågått i hele natt, og i morgentimene kontrollerer Hamas Gaza. Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas oppløste fredag regjeringen og erklærte unntakstilstand. Han vil skrive ut nyvalg og danne en ny regjering.

Samtidig kom det meldinger om at volden også har spredd seg til Vestbredden. En Hamas-aktivist ble drept av væpende Fatah-tilhengere.

En lokal TV-stasjon viste bilder av at kroppen til Anis Salaus (32) ble slept gjennom gatene mens folk ropte «hund», før han ble pepret med kuler.

Drapet på Salaus skal være hevn mot at en av Fatahs militære sjefer ble drept på Gaza på torsdag.

Bekymrede ledere

Arabiske ledere er forskrekket over den dramatiske opptrappingen av voldshandlingene, og den nye realiteten som ser ut til å bli resultatet: Hamas i kontroll på Gazastripen og Fatah på Vestbredden, melder NTB.

Lederen av Den arabiske liga advarer om en katastrofe om ikke partene legger ned våpnene.

Mange frykter nå at blodbadet skal spre seg til Vestbredden. Det vil ytterligere svekke for president Mahmoud Abbas og skape problemer for Jordan, ifølge en jordansk regjeringskilde.

Rundt halvparten av Jordans befolkning på 5,5 millioner er palestinere. Og borgerkrigslignende tilstander som har funnet sted på Gazastripen de siste ukene vil kunne føre til sammenstøt mellom de forskjellige fraksjonenes tilhengere i Jordan, sier kilden videre.


BORGERKRIG: Den militante organisasjonen av Hamas har tatt kontrollen på Gaza-stripen. Her feirer en Hamas-soldat seieren over de palestinske sikkerhetsstyrkene som er lojale mot president Abbas. Foto: Hatem Omar/ AP
BORGERKRIG: Den militante organisasjonen av Hamas har tatt kontrollen på Gaza-stripen. Her feirer en Hamas-soldat seieren over de palestinske sikkerhetsstyrkene som er lojale mot president Abbas. Foto: Hatem Omar/ AP Vis mer

Nederlag


Palestinernes president Mahmoud Abbas beslutning om å oppløse regjeringen er et voldsomt nederlag for USAs allierte i regionen. Egypt, Jordan og Saudi-Arabia har forsøkt å samle palestinerne og få i gang en fredsprosess med Israel.

De tre landene har støttet Abbas mens de har forsøkt å moderere Hamas. Egypt og Jordan har hjulpet til med å trene opp Abbas sikkerhetsstyrker.

Torsdag presset de på med et siste desperat forsøk på å mekle fram en fredsløsning, men den egyptiske delegasjonen ble sittende fast i presidentpalasset mens kampene raste utenfor.

Arabiske utenriksministere skal fredag møtes til krisesamtaler i Kairo.

30 drept på Gaza

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer