NYE ANGREP:  Angrepene er rettet mot opplæringssteder og transport- og lagringssentre, sier en talsmann for Frankrikes militære styrker. Foto: EPA / NTB SCANPIX
NYE ANGREP: Angrepene er rettet mot opplæringssteder og transport- og lagringssentre, sier en talsmann for Frankrikes militære styrker. Foto: EPA / NTB SCANPIXVis mer

30 franske fly angriper islamistene i Mali

Bare timer etter Frankrike-presidentens besøk i Bamako.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Franske kampfly har gått til harde angrep mot islamistene nord i Mali. Angrepene er rettet mot opplæringssteder og transport- og lagringssentre, sier en talsmann for Frankrikes militære styrker.

Rundt 30 fly deltok i søndagens angrep. Ved siden av kampflyene satte franskmennene inn overvåkingsfly og tankfly for etterfylling av drivstoff i lufta, sa den militære talsmannen Thierry Burkhard til nyhetsbyrået AFP.

Angrepene begynte natt til søndag og var konsentrert om mål i Tessalit-området nord for byen Kidal, opplyste Burkhard videre. Tessalit regnes som de islamistiske opprørernes siste større støttepunkt i konflikten med regjeringsstyrkene og deres franske støttespillere.

Tvunget ut Opprørerne ble for få dager siden tvunget til å trekke seg tilbake fra flyplassen ved Kidal av franske soldater. Lørdag sto det harde kamper mellom maliske regjeringsstyrker og islamister inne i byen Kidal, melder nyhetsbyrået DPA.

Frankrike gikk til de første flyangrepene mot islamistene 11. januar, for å hindre dem i å rykke fram mot Malis hovedstad Bamako. Et islamistangrep mot Kidal lørdag ble slått tilbake, het det i DPA-meldingen.

Innbyggere i byen fortalte at soldater fra Frankrike og Tsjad for første gang patruljerte i gatene søndag. De rundt 150 soldatene fra Tsjad handlet inn mat på det største markedet i Kidal, ble det sagt.

Hollande på besøk Søndagens flyangrep ble gjennomført bare få timer etter at Frankrikes president François Hollande hadde besøkt Bamako. Han lovet at de franske styrkene vil bli stående i landet inntil regjeringen har full kontroll også over de nordlige landsdelene.

Men den franske presidenten advarte også sterkt mot overgrep når islamistene er nedkjempet militært. Når oppgjørets time kommer, må det preges av rettferdighet og ikke av hevn, understreket Hollande.

Hollande besøkte også Timbuktu nord i Mali, der han fikk en overstrømmende mottakelse av folk som hyllet ham som «Malis redningsmann». Mange av byens innbyggere er redde for at islamistene skal vende tilbake når de franske styrkene drar.

(NTB)