Sommerværet

30 grader? Lørdag er dagen!

… Men så kommer lavere temperaturer og regn over hele landet.

30 I LUFTA - 20 I VANNET: Kommende lørdag er den store dagen for det som ligner sommertemperaturer. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen, NTB Scanpix.
30 I LUFTA - 20 I VANNET: Kommende lørdag er den store dagen for det som ligner sommertemperaturer. Illustrasjonsfoto: Erik Johansen, NTB Scanpix.Vis mer

Hjemme eller på ferie i kongeriket og den magiske 30-graders temperaturen i lufta?

Da bør du peile deg inn på kommende lørdag og kanskje søndag som en bonusdag i sola.

Når den store feriemåneden juli starter kommende mandag, har ikke anerkjente fagfolk på Meteorologisk institutt nye 30 grader i sikte noe sted i landet i overskuelige ferieuker.

- Men det er jo ikke noe hinder for at august kan bli varm, trøster statsmeteorolog Elbjørg Moxnes på generelt faglig grunnlag.

Det hun og kollegene vet nå, er at 30-graders helgen blir den kommende, at temperaturen vil synke flere grader hele neste uke og regnvær og byger ligger på vent over hele landet fram til neste helg.

SILD I TØNNE: I slutten av mai ble det målt hele 28,8 grader i Oslo, og titusenvis av mennesker brukte dagen sin på Sørenga. Det er likevel noe de savner. Video: Ingrid Cogorno Vis mer

Snømann

Troms og Finnmark er fylkene å besøke hvis du vil lage snømann i juli. Der blir det varslet snø over 600-700 meters høyde nesten uke.

Lørdagens 30-graders forventninger hviler over sørøstlige deler av Sør-Norge.

Statsmeteorolog Elbjørg Moxnes presiserer ytterligere:

- Kanskje ikke 30 helt ute ved kysten, men litt inne i landet i Telemark, Vestfold og Buskerud. Og kanskje på hver kant i Aust-Agder og Oslo.

- Men både i Aust-Agder, Oslo, Østfold. Akershus og et stykke innover på Østlandet, tør vi ikke strekke oss lenger enn topptemperaturer mellom 25 og 27, kanskje 28 grader.

Her kan du sjekke langtidsvarslet på yr.no.

Markant fall

Det kan nok bli 30-graders varme lune steder i sørøst også søndag, men fra mandag er det markant temperaturfall.

- I sørøst hele neste uke ser det ut til topptemperaturene vil bli rundt 20 pluss i oppholdsvær rundt 15 på regndager. Vestlandet i helga vil få rundt 20 grader mange steder i helga, men det blir markant kjøligere fra søndag. Fra da vil mange oppleve 10 - 12 pluss som det varmeste hele uka.

I Midt-Norge og Nordland ser meteorologene mye regn og 10 grader allerede fra denne helgen.

35 i Sør-Europa

Troms og Finnmark vil også bli preget av 10 grader på dagtid i lavlandet, regn i horisonten og helt ned i 4-5 pluss nattetid. Og snø i høyden.

Og det skjer også noe med varmebølgen sørover i Europa fra kommende søndag.

- Det blir nok ikke 40 grader, som det har vært mange steder de siste dagene. Det vil toppe seg på rundt 35 grader neste uke i Spania, Italia og Frankrike. Tyskland ser ut til å falle fra varmebølgen nest uke, sier statsmeteorolog Elbjørg Moxnes.

PROTESTERER: Mange reagerte på Dagsavisen-saken om Christa som ble kastet vekk av vektere da hun tidligere i måneden badet toppløs på Sørenga i Oslo. Søndag valgte flere å møte opp på samme sted, for å bade toppløse i protest. Vis mer