Pfizer- og Moderna-vaksinene:

30 har fått alvorlig blodpropp

Altfor tidlig å konkludere, sier norske helsemyndigheter.

ORIENTERT: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, sier han er orientert om de nye tallene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ORIENTERT: Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, sier han er orientert om de nye tallene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 116 000 +231
innlagt117 +7
døde 757
påvist smittet 158 000 000+638.1K
døde 3 290 000 +9.8K
Se mer

Under Det europeiske legemiddelbyråets (EMAs) pressekonferanse om Johnson & Johnson / Janssen-vaksinen tirsdag ettermiddag kom det fram at det uvanlige alvorlige sykdomsbildet med blodpropp og lavt blodplatenivå også er påvist hos personer som er vaksinert med Pfizer/BioNTech- og Moderna-vaksinene.

- Hvis vi ser spesifikt på tilfeller av blodpropp forbundet med lavt blodplatenivå: For Johnson & Johnson-vaksinen er det meldt 8 tilfeller på verdensbasis, alle i USA. Hvis vi ser på AstraZeneca-vaksinen, har vi 287 tilfeller, hvorav 142 i det europeiske økonomiske samarbeidsområdet, uttalte Peter Arlett i EMAs sikkerhetskomité (PRAC) på spørsmål fra nyhetsbyrået AFPs reporter.

Han fortsatte:

- For Pfizer er det 25 tilfeller, og for Moderna 5 tilfeller. Tallene er per 4. april.

DOMINERER: Pfizer/BioNTehcs vaksine er den klart mest brukte i Norge. Her fra et vaksinesenter i Bærum. Foto: Heiko Junge / NTB
DOMINERER: Pfizer/BioNTehcs vaksine er den klart mest brukte i Norge. Her fra et vaksinesenter i Bærum. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Det kom også fram at det ikke er meldt om noen slike mulige bivirkninger for den russiske Sputnik-vaksinen.

200 millioner doser

Hittil har den alvorlige kombinasjonen av blodpropp og lavt blodplatenivå - trombotisk trombocytopeni - bare vært nevnt i forbindelse med AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vaksinen. I Norge og en rekke andre land er førstnevnte satt på vent, mens det samme er tilfellet for sistnevnte i USA.

Norske forskere antar at tilstanden i AstraZenecas tilfelle skyldes en sterk reaksjon på vaksinen i kroppens immunforsvar.

I en kommentar til de nye tallene legger Pfizer vekt på antallet meldte tilfeller i forhold til de over 200 millioner dosene som er satt verden over.

- Vi har ikke sett en høyere andel av blodpropp og lavt blodplatenivå enn vi ville sett i befolkningen generelt, og en årsak-virkning-forbindelse til vaksinen er ikke fastslått, sier Pfizer Norges kommunikasjonssjef Joachim Henriksen til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Alvorlige og sjeldne hendelser uten forbindelse til vaksinen kan dessverre forekomme like hyppig som de ville gjort i befolkningen generelt. Et stort antall personer er vaksinert, og til nå er det ingen medisinske funn som gjør at vi bør justere vår vaksines sikkerhetsprofil, som er definert etter de kliniske fase-3-studiene.

Klar over tallene

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket, opplyser at han er klar over de nye tallene.

ASTRAZENECA: - Vi har påvist en høy sannsynlighet av sammenheng mellom AstraZeneca-vaksinen og sykdomsbildet, sier overlege Pål André Holme ved Oslo universitetssykehus (OUS). Vis mer

- Men foreløpig er det altfor tidlig å si hva dette innebærer, sier Madsen til Dagbladet.

- Vi vet at antallet tilfeller knyttet til AstraZeneca har steget kraftig de siste ukene, og nå har vi åtte tilfeller forbundet med Johnson & Johnson-vaksinen i USA. Vi vet at det er registrert noen tilfeller med Pfizer og Moderna også - som vil bli nærmere undersøkt, fortsetter han.

Den medisinske fagdirektøren understreker at alle vaksinene er under grundig overvåkning.

- Det å melde inn mulige bivirkninger har høyeste prioritet, så vi kan avdekke sjeldne hendelser som ikke blir oppdaget gjennom vanlige studier, sier han.

Madsen understreker:

- Vi snakker om et ekstremt lite antall tilfeller, i forhold til det enorme antallet doser som er satt.

Ifølge sida Our World in Data er det satt minst 140 millioner doser av Pfizer/BioNTech-vaksinen på verdensbasis. Trolig er tallet en god del høyere, siden mange land, deriblant Norge, ikke inngår i oversikten.

- Svært lite

Også assisterende helsedirektør Espen Nakstad understreker at antallet meldte tilfeller for Pfizer/BioNTech- og Moderna-vaksinene relativt sett er svært lavt.

- FØLGER MED: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier verdens helsemyndigheter følger med på de meldte bivirkningene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
- FØLGER MED: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad sier verdens helsemyndigheter følger med på de meldte bivirkningene. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer

- Når man tar høyde for det store antallet som er vaksinert med mRNA-vaksiner [som Pfizer og Moderna] i verden, er henholdsvis 25 og 5 hendelser med disse to vaksinene svært lite. Men man følger selvsagt med på alle meldte bivirkninger på alle vaksiner som er i bruk, sier Nakstad til Dagbladet.

Mildere bivirkninger for Pfizer- og Moderna-vaksinene er kjent, som hodepine og trøtthet, i tillegg til ledd- og muskelsmerter og frysninger. Per 13. april har Legemiddelverket registrert henholdsvis 256 og 30 såkalt alvorlige mistenkte bivirkninger blant Pfizer- og Moderna-vaksinerte i Norge.

Det har tirsdag ikke lyktes Dagbladet å få en kommentar fra Folkehelseinstituttet (FHI), som har sittet i lange møter hele dagen.

BIVIRKNINGER: Oddmund Nesbakk (29) er helsearbeider som i dag fikk sin andre dose koronavaksine. - Jeg fikk vondt i armen etter den første sprøyta, men håper jeg slipper flere bivirkninger, for jeg skal på jobb alt i kveld. Video: Øystein Andersen og Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Fremdeles godkjent

Etter tirsdagens PRAC-møte vil Johnson & Johnson-vaksinen fremdeles være godkjent, men med et tillegg i produktarket som gjør brukeren oppmerksom på blodpropp som mulig bivirkning - på samme måte som med AstraZeneca.

- Den er fullt godkjent i alle europeiske land, selv om det blir endringer i preparatomtalen, sier Madsen i Legemiddelverket til Dagbladet.

Han understreker at det er en felles europeisk godkjenning av vaksinene, og at det er opp til hvert enkelt lands fagmyndigheter - i vårt tilfelle FHI - å avgjøre hvorvidt de ulike vaksinene skal brukes.

Nytte mot ulempe

Madsen minner om at det nylig er nedsatt en ekspertgruppe i Norge som skal veie fordelene og ulempene ved å bruke eller ikke bruke AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vaksinene.

- Vi skal ikke spekulere, men avvente, sier fagdirektøren.

For Johnson & Johnsons del er ca. 7 millioner personer vaksinert. Blant disse er det altså meldt om 8 tilfeller av den sjeldne blodpropptypen.

- De [EMA] har understreket at det er en mulig sammenheng mellom vaksinen og de rapporterte bivirkningene, men at bivirkningene er svært sjeldne. De understreker også at nytten oppveier ulempene ved bruk av vaksinen, sier assisterende helsedirektør Nakstad til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer