30 kilos sverdfisk i Drammensfjorden

Arild Moe fra Svelvik fikk en sjelden gjest i garnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg halte og dro i det jeg trodde var en lang pinne som hadde forvillet seg inn i garnet. Jeg kjente det ristet, men dro videre. Du verden som jeg skvatt da jeg skimtet et stort fiskeøye. Jeg oppdaget at det jeg sto og dro i, var det lange sverdet på fisken selv. Den levde jo fortsatt, forteller den stolte fiskeren.

Første på 50 år

Hobbyfiskeren fra Svelvik kan dermed være den eneste fisker i Sør-Norge som har halt en sverdfisk ut av garnet.

- Jeg har i hvert fall aldri sett så mye som snurten av noen sverdfisk de nærmere 50 årene jeg selv har fisket rundt i Drammensfjorden, utbryter en av Moes trofaste fiskevenner, Harald Christiansen.

- Nei, det er jo ikke akkurat vanlig fangst på denne kanten av verdenskartet. Sverdfisken trives jo best i tropiske farvann som Karibia og Australia, så fangsten samstemmer ikke akkurat med vanntemperaturene vi har hatt hittil i sommer. Men de går jo gjerne etter sildestimene, og det sies at de kan forekomme langs kysten her i landet, istemmer Moe.

Ungfisk på nesten 30 kilo

Den entusiastiske fiskeren er imidlertid ganske sikker på at sverdfisken hadde forvillet seg inn i Drammensfjorden..

- Etter størrelsen å dømme, var det tydelig en ung fisk som nok hadde mistet kursen. Ganske så flaks for meg, gliser Moe, som har vært aktiv med fiskestanga i Drammensfjorden siden han var en liten pjokk.

- Jeg er ute hver eneste kveld sommerstid. Det nærmer seg 50 år nå. Denne siste fangsten kan jeg leve en stund på. Det var en stor opplevelse i seg selv bare å se den sprelle i garnet, fortsetter han.

Så var det heller ingen liten sverdfisk som sprellet, tross Moes teori om den unge sverdfisken som hadde svømt seg vill.

27,5 kilo tung og 193 cm bred bør vel kvalifisere til den hittil største fangsten du har hatt?

- He he, tror nok det, ja. Jeg fanget en rognkjeks en gang. Den er jo også ganske uvanlig, men ingenting har utkonkurrert eller kommer noen gang til å overgå denne, sier Moe.

Grillet sverdfisk til Olsok

Fiskeren har selv aldri smakt sverdfisk og gleder seg til å legge den på grillen.

- Det skjer på Olsok. Da skal både venner og familien få smake sjelden fangst. Resten av fisken skal jeg stoppe ut og henge inne i fiskebua, kanskje får den til og med hedersplass i stua, humrer Moe.

Sist det ble oppdaget sverdfisk her i landet, var i Hammerfest i 1998.

(NTB)

STORISKEN: Hobbyfisker Arild Moe fra Svelvik er trolig den første og eneste i Norge som har kunnet hale ut en gedigen sverdfisk fra garnet han hadde lagt ut i Drammensfjorden.