KUNSTGJØDSEL: Disse sekkene med kunstgjødsel stod igjen på gården som Anders Behring Breivik leide på Åsta i Åmot Øst i Hedmark. Sekken til høyre er merket 0-5-17, det vil si innholdet av nitrogen, fosfor og kalium.  Det er omsetningen av kunstgjødsel med mye nitrogen myndighetene holder oppsikt med. Foto: Jo E. Brenden / NTB Scanpix.
KUNSTGJØDSEL: Disse sekkene med kunstgjødsel stod igjen på gården som Anders Behring Breivik leide på Åsta i Åmot Øst i Hedmark. Sekken til høyre er merket 0-5-17, det vil si innholdet av nitrogen, fosfor og kalium. Det er omsetningen av kunstgjødsel med mye nitrogen myndighetene holder oppsikt med. Foto: Jo E. Brenden / NTB Scanpix.Vis mer

30 kunder har blitt nektet kunstgjødsel-kjøp

- Kunder som ikke var kjent for vårt salgsapparat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nye reglene trådte i kraft i november i fjor og skal bidra til å hindre at kunstgjødsel blir brukt til å lage sprengstoff. Hittil har om lag 30 kunder fått nei ved disken i Felleskjøpets utsalg, melder P4.

- Det har vært tilfeller hvor det har vært kunder som ikke var kjent for vårt salgsapparat. Da må de legge fram dokumentasjon på at de driver landbrukseiendom eller på en eller annen måte har behov for denne typen gjødsel, sier markedssjef Bjørn Stabbetorp i Felleskjøpet.

Reglene gjelder når kunstgjødsel inneholder minst 16 prosent nitrogen fra ammoniumnitrat. Hvis man ønsker å kjøpe dette, må man dokumentere at man er bonde, gartner eller en annen profesjonell aktør, som for eksempel et sprengingsfirma, for å være berettiget til å handle kunstgjødsel hos Felleskjøpet.

(NTB)