Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

KAMPEN OM ALEPPO:

- 30 leger har jobbet døgnet rundt siden juli. Tenk hvordan de har det...

Og nå meldes det at alle sykehusene er ute av drift i Øst-Aleppo. 

FORLATT AV VERDEN. Disse barna ble alle skadd i voldsomme bombeangrep i den syriske byen Aleppo i går, og sitter og venter på medisinsk behandling på Sahra-sykehuset. Syriske og russiske fly angrep den opposisjonskontrollerte byen i går. Minst 94 personer skal være drept og mer enn 150 ble skadd. Foto: Jawad al Rifai / Anadolu Agency / Scanpix 
FORLATT AV VERDEN. Disse barna ble alle skadd i voldsomme bombeangrep i den syriske byen Aleppo i går, og sitter og venter på medisinsk behandling på Sahra-sykehuset. Syriske og russiske fly angrep den opposisjonskontrollerte byen i går. Minst 94 personer skal være drept og mer enn 150 ble skadd. Foto: Jawad al Rifai / Anadolu Agency / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden juli har den østlige delen av Aleppo, som er kontrollert av opprørsstyrker, vært beleiret. Det betyr at ingen av innbyggerne kommer seg inn - eller ut - av bydelen. Samtidig har fly bombet området døgnet rundt siden den gangen.

- Situasjonen i Øst-Aleppo er et helvete på jord, og har tatt seg opp igjen de siste tre dagene. Bare den siste uka har fem sykehus blitt truffet, sier Elizabeth Hoff, sjef for Verdens helseorganisasjon (WHO) i Syria, til Dagbladet.

Ingen sykehus i drift

KLAR FOR Å HJELPE: Bare 15 minutter unna Øst-Aleppo står både leger, medisiner, mat og andre livsnødvendige varer på vent for å komme inn i Øst-Aleppo. - Det haster for oss å komme inn, sier WHO-sjef i Syria, norske Elizabeth Hoff. Foto: Salvatore Di Nolfi / Epa / Scanpix 
KLAR FOR Å HJELPE: Bare 15 minutter unna Øst-Aleppo står både leger, medisiner, mat og andre livsnødvendige varer på vent for å komme inn i Øst-Aleppo. - Det haster for oss å komme inn, sier WHO-sjef i Syria, norske Elizabeth Hoff. Foto: Salvatore Di Nolfi / Epa / Scanpix  Vis mer

«Helvete på jord», var Hoffs beskrivelse av situasjonen i Øst-Aleppo i går. Nå melder Reuters at alle sykehusene i den opprørskontrollerte delen av byen er ute av drift: De siste dagers voldsomme bombing har ødelagt sykehusene, ifølge helsedirektoratet i Øst-Aleppo.

- Ødeleggelsene av den livsviktige infrastrukturen som må til for å gi innbyggerne, inkludert barn og eldre menn og kvinner, er enorme. Uten helsebygg får ikke innbyggerne livsreddende behandling ... som gjør at de dør, sier direktoratet i en uttalelse som er sendt til Reuters.

Samtidig melder CNN at mer enn 1000 personer er drept siden forhandlingene gikk i stå for rundt 60 dager siden.

Se ny dronevideo fra den krigsherjede byen Aleppo i Syria. Video: CNN/Aleppo Media Center. Vis mer

Tøft for legene

En annen kilde, Syrian Observatory for Human Rights, melder at noen av sykehusene i bydelen fremdeles er åpne.

- Siden Øst-Aleppo er omringet, har vi ikke full oversikt over situasjonen der inne. Men de rundt 30 legene i Øst-Aleppo har jobbet døgnet rundt siden juli. Klarer du å forestille deg hvor tøff situasjonen er for legene der inne? Spør den syriske legen Fares Kadi, som sjøl bor i den vestlige delen av Aleppo.

NYE ANGREP: Etter noen rolige dager, tok kampene og bombingene igjen seg opp i Øst-Aleppo. Minst 49 mennesker ble drept, bare på torsdag. Hundrevis av mennesker, som denn elille jenta, er skadd. Foto: Ahmed Al Ahmed / Anadolu Agency / Scanpix
NYE ANGREP: Etter noen rolige dager, tok kampene og bombingene igjen seg opp i Øst-Aleppo. Minst 49 mennesker ble drept, bare på torsdag. Hundrevis av mennesker, som denn elille jenta, er skadd. Foto: Ahmed Al Ahmed / Anadolu Agency / Scanpix Vis mer

Opposisjonsstyrkene kontrollerer den østlige delen av byen, mens Bashar al-Assad-regimet, med hjelp fra russerne, er i den vestlige delen av byen.

- Jeg har alltid bodd i Aleppo. Det siste året har vi ikke opplevd en eneste dag uten bombing, skyting og raketter. Situasjonen er forferdelig for oss alle, men enda verre enn her, er det i Øst-Aleppo, fortsetter Kadi.

126 ganger er sykehus angrepet

Verdens helseorganisasjon (WHO) gikk i går ut og fordømmer angrepene på de fem sykehus som har skjedd denne uka: Tre sykehus i opprørskontrollerte områder av Aleppo og to sykehus i Idlib ble truffet. Minst to personer ble drept på stedet der de skulle få livreddende hjelp, i tillegg til at 19 mennesker ble skadd, inkludert seks helsemedarbeidere på sykehusene.

LETER: Frivillige i De hvite hjelmene er på plass i ruinene av det som en gang var et hus. De siste dagene har kampene herjet i Øst-Aleppo. Foto: Ahmed Al Ahmed / Anadolu Agency / Scanpix
LETER: Frivillige i De hvite hjelmene er på plass i ruinene av det som en gang var et hus. De siste dagene har kampene herjet i Øst-Aleppo. Foto: Ahmed Al Ahmed / Anadolu Agency / Scanpix Vis mer

«Det er sjokkerende at slike angrep på sykehus og helsestasjoner i Syria øker, både i kraft og antall. I løpet av 2016 har WHO og partnere dokumentert 126 slike angrep over hele Syria», melder WHO i sin pressemelding.

Barneavdeling truffet

Både et barnesykehus og en kirurgisk avdeling er truffet.

- Torsdag ble 49 mennesker drept og 160 såret. I tillegg kommer det meldinger om flere tilfeller hvor folk får problemer med å puste. Jeg kan foreløpig verken bekrefte eller avkrefte om dette kan være kjemiske angrep, sier Hoff.

Hun forsøker nå å komme seg til Aleppo, men har foreløpig ikke fått tillatelser til å dra ut av Damaskus.

KAOS: En liten jente er hentet ut av ruinene i huset sitt, i boligområdet Yakid i utkanten av Aleppo. Mange mennesker rapporteres drept i angrepet. Foto: Beha el Halebi / Anadolu Agency / Scanpix 
KAOS: En liten jente er hentet ut av ruinene i huset sitt, i boligområdet Yakid i utkanten av Aleppo. Mange mennesker rapporteres drept i angrepet. Foto: Beha el Halebi / Anadolu Agency / Scanpix  Vis mer

- Det er vanskelig å kommunisere med Øst-Aleppo, og ingen klarer heller dra inn eller ut derfra. Men det vi vet er at rundt 30 leger har jobbet døgnet rundt for å redde liv siden juli måned. Du kan jo bare tenke deg hvordan de har det, sier Hoff.

Uten strøm, mat og medisiner

Lege Fares Kadi i Aleppo vet mer om situasjonen. Det finnes ikke strøm i verken Øst- eller Vest-Aleppo. Alt må gå via strømgeneratorer. I Øst-Aleppo finnes det nesten ikke noe brensel eller bensin igjen, og dermed knapt noe strøm.

- I Øst har de tilgang til vann, men ikke ting som frukt, grønnsaker og mange andre matvarer. De har heller ikke medisiner og andre varer vi er avhengige av for å leve. Situasjonen er forferdelig, sier han.

Sjøl fortviler legen over situasjonen for sine naboer i den østlige delen av byen. Den beleirede bydelen ligger bare noen få minutter unna, i kjøretid. Men ingen kommer verken inn eller ut.

- Et helvete, sier Kadi og sukker.

- For å ha et liv, er du nødt til å ha sikkerhet. Det aller viktigste er å vite at dine barn, familie, venner og kolleger er sikre. Vi syrere har gjennomlevd mye, men når alt er så usikkert og farlig som nå, blir livet vanskelig, konstaterer han.

Flykter i Vest-Aleppo

- Føler du at verden har glemt dere? Lurer Dagbladet.

- Om vi er glemt? Tvert om. Alt for mange land er involvert alt for mye, og det er kanskje problemet. Hvis syrerne hadde fått prøve og løse dette alene, hadde vi kanskje klart å bli enige og få fred. Alt for mange land er involvert, gjentar han.

Legen forteller at kampene også har tatt seg opp i den vestlige delen av Aleppo de siste dagene.

- Minst 2000 familier har blitt tvunget på flukt på grunn av kamper og bombing her i Vest-Aleppo. Dette ser ikke bra ut, sier lege Kadi.

Hjelp er 15 minutter unna

Verdens helseorganisasjon har nå med seg tre krav inn i forhandlingene for å få inn humanitær hjelp til Øst-Aleppo:

  • Medisinsk evakuering av pasienter fra Øst-Aleppo.
  • Medisiner og medisinsk utstyr bragt inn til Øst-Aleppo.
  • Mat og andre viktige varer (såkalte non-food items) inn til Øst-Aleppo.
  • Medisinsk personell inn til Øst-Aleppo - for å avlaste legene har jobbet døgnet rundt siden juli.

- Vi håper på en snarlig løsning. Vi har alt klart, og det står på vent. Og det er jo bare 15 minutter fra den vestlige delen til den østlige, sier Hoff.

Flere fly enn fugler

Øst-Aleppo er beleiret, og har veldig lite kontakt med omverdenen. Folk kommer verken inn eller ut. Derfor er det vanskelig å ha oversikt over situasjonen - og antall mennesker som faktisk befinner seg inne i den opposisjonskontrollerte byen.

FN-organisasjonen Unicef melder stadig at rundt 100 000 barn er i bydelen, i tillegg til 150 000 voksne. Men tallet kan være noe lavere, da en god del innbyggere forlot bydelen før den ble beleiret i juli måned.

- Det er flere fly enn fugler i lufta. Det kommer flere bomber enn det kommer regn, sier en innbygger ifølge CNN.

Organisasjonen De hvite hjelmene, som ble nominert til årets Nobel fredspris, melder om mer enn 40 flyangrep og tønnebomber over Øst-Aleppo de siste døgnene.

- Situasjonen er veldig, veldig vanskelig, sier IIsmail Abdallah i De hvite hjelmene til CNN.

LIVREDDE: Disse to guttene er plassert i en slitt stol på Sahra-sykehuset i det opprørskontrollerte Øst-Aleppo i går. Tydelig preget av de voldsomme bombeaksjonene fra russiske og syriske fly de siste tre dagene. Foto: Jawad al Rifai / Anadolu Agency / Scanpix 
LIVREDDE: Disse to guttene er plassert i en slitt stol på Sahra-sykehuset i det opprørskontrollerte Øst-Aleppo i går. Tydelig preget av de voldsomme bombeaksjonene fra russiske og syriske fly de siste tre dagene. Foto: Jawad al Rifai / Anadolu Agency / Scanpix  Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!