30 lovbrudd i Helse Midt-Norge

Helseregionen ferdig med første del av kontrollen av vikarbruk. Kan vise seg å være toppen av isfjellet.

JOBBET FOR MYE: Sykepleieres overtid og sykehusenes vikarbruk granskes nå over hele landet. Foto:  Gorm Kallestad  / SCANPIX .
JOBBET FOR MYE: Sykepleieres overtid og sykehusenes vikarbruk granskes nå over hele landet. Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ferske tall fra Helse Midt-Norge viser at det forekom over 30 brudd på arbeidstidsbestemmelser i 2010.

- Dette er på ingen måte akseptabelt, men det er ikke graverende brudd. Mye av grunnen til dette skyldes manglende koordinering mellom ulike klinikker. Mange vikarer ønsker også å jobbe mye, sier organisasjonsdirektør Sveinung Aune til Dagbladet.

- Vi har også avdekket lovbrudd på dette feltet blant egne ansatte, sier Aune.

Han har oppsummert avvikene for 2010 for vikarer innleid fra vikarbyrå for den tiden de har arbeidet i våre foretak.

- For Rusforetak Midt-Norge og Sykehusapotekene Midt-Norge foreligger det ingen brudd, sier Aune.

Ti av bruddene har med for lange vakter å gjøre, de øvrige 20 er fordi vikarer har jobbet mer enn 54 timer på en uke. Ni av disse har skjedd på St. Olavs hospital i Trondheim.

Bruddene for antall timer arbeid om dagen er opp til fire timer, altså har flere jobbet vakter på 17 timer i strekk. Andre har jobbet opp til 69 timer i uka, noe som er 15 timer over tillatt.

Byråene kontrolleres Funnene kan vise seg å bare være toppen av isfjellet. Oversikten, som ble gjort klar i ettermiddag, viser bare brudd som er oppdaget etter at ulike klinikker har sammenliknet sine oversikter over hvor og når vikarer og ansatte har arbeidet.

- Jeg vil ikke spekulere i hva vi finner i den gjennomgangen, sier Aune.

Nå gjenstår jobben med å få oversiktene fra vikarbyråene som viser hvor mange timer i strekk og i uka deres utleide vikarer har jobbet.

Ifølge Dagens Næringsliv ble det i Helse Nord avdekket over 767 lovbrudd bare for halve 2010. Trolig er totaltallet på over 1400 lovbrudd, med vikarer som jobber langt utover de tillatte 54 timene i strekk som er grensen i arbeidsmiljøloven.

Mange avtaler Disse tallene er ikke klare ennå for Helse Midt-Norge. Rundt 15 vikarbyråer har avtaler med helseforetakene om å levere sykepleiere på kort varsel.

Så langt er det ikke avdekket manglende overtidsbetaling, men dette er fortsatt under gransking.